Starbucks – 12 урока по бизнес

От главния изпълнителен директор Хауърд Шулц

06.01.2015

През 1971 г., в историческия Пайк Плейс Маркет, в Сиатъл отваря врати първото кафене от веригата Starbucks  . Името е от романа на Хърмън Мелвил, Моби Дик. Морското название се оказва подходящо за компания, която внася и предлага най-доброто кафе в света на “измръзналите, жадни жители на Сиатъл” (Starbucks уеб сайт).

С повече от 21 000 магазина в 65 страни, Starbucks е една от най-бързо развиващите се компании в Америка. Растежът е от 425 магазина през 1994 г. до 19 767 през 2013 г. и няма причина да се смята, че има планове за забавяне. И така, как точно са направили от едно малко кафене такъв феноменален бизнес?

Starbucks  – 12 урока по бизнес от главния изпълнителен директор Хауърд Шулц

1. Трябва да имате мисия

“Starbucks има една простичка мисия: да вдъхнови и подхрани човешкия дух – един човек, една чаша, в един квартал, в даден момент.”

2. Задавайте въпроси на клиентите си

3. Опознайте клиентите и служителите си

Ако сте редовен клиент със сигурност се чувствате поласкани от факта, че баристата е запомнил името и предпочитанията ви.

4. Бъдете иновативни

5. Поемайте отговорност

Какво става, ако поръчката Ви е объркана? Получавате си правилната напитка без да Ви питат каквото и да било или пък да се оправдават. Служителите са обучени да предоставят възможно най-доброто обслужване на клиентите.

6. Рискувайте и правете нещата противно на очакваното

7. Използвайте максимално ползите от социалните мрежи

Starbucks използва Instagram за да разкаже своята история. Социалната мрежа е била използвана от компанията не само да покаже продуктите, но също така и да улови страстта на клиентите, чрез споделяне на техни снимки, радващи се на живота.

8. Всичко е от значение

Starbucks  - 12 урока по бизнес

9. Изберете правилните партньори

10. Бъдете последователни

Постоянството е един от най-добрите начини за създаване на лоялни клиенти.

11. Впишете се в региона

12. Избирайте мъдро лидерите

Трудно е да се повярва, но през 2007 г. Starbucks е била в беда. Като председател, Хауърд Шулц отбеляза тогава, че компанията е изгубила пътя си.

Шулц, като изпълнителен директор води 10 000 мениджъри в Ню Орлиънс за четиридневна конференция за да помогне за вдъхновяването и провокирането на служителите. Резултатът –  до 2013-та година Starbucks отчита рекордни печалби.

 

Източник: inc.com

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP.
Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.