Стартирането на бизнес с приятел

Възможно ли е да останете приятели накрая....

11.06.2014

Може би една от най-трудните стъпки в живота на предприемача е онзи момент, в който трябва да напуснеш сигурния си чиновнически свят и да се впуснеш в една бизнес въртележка, която не знаеш къде ще те изхвърли.

Хората са някак си по-склонни да рискуват, ако имат подкрепата на свой близък приятел. Но както са ни казвали много пъти, по-опитните от нас хора, по-добре да стоим настрана от бизнес взаимоотношения с роднини и приятели.

Вижте още: Простичките имейл етикети, които понякога забравяме

Е, аз не мога да се съглася с тях (поне на този етап от живота ми) и затова днес искам да споделя с Вас една история, на която попаднах. Две упорити приятелки стартират заедно бизнес, управляват го успешно и са успели да запазят прекрасните взаимоотношения помежду си.

съвети за бизнес  с приятел от първо лице

Едно голямо “Да” за стартирането на бизнес с приятел

От 4 години, Erica Cerulo и Claire Mazur, управляват свой приятелски бизнес Of a Kind – eccomerce платформа, която среща дизайнерите с потребителите, позволява им да разкажат историята на дрехите си от първо лице.

Те самите са имали съмнения относно съвместното си партньорство, но в крайна сметка се оказва, че се справят доста добре и все още са си най-добри приятелки.

Стартирането на бизнес с приятел – съвети от две успели в бизнеса дами

1. Уповавайте се на споделената си история  Erica и Claire са приятелки от повече от десетилетие и са преживели заедно какви ли не неща. Както сами споделят от “любовните драми в университета” до “отговорността към собствено семейство”. Те знаят как да се справят със стреса, понеже са преминавали безброй пъти през него. Именно затова се справят и безпроблемно на  презентации и срещи.

2. Определете си роли

Въпреки, че делим едно бюро и по цял ден си подхвърляме идеи, ясно сме разграничили ролите си. Така че всяка от нас знае на кой емайл да отговори, какво да свърши през деня… и така не си пречим.

3. Приемете факта, че хората ще ви объркват постоянно – както се казва в една народна мъдрост “Много баби, хилаво бебе”. По принцип някои хора ще се опитват да ви дадат съвет, мислейки си че помагат и всъщност може да е така, но в един момент просто ви се иска да не сте ги чули. Опитайте се да държите линията, по която се тръгнали и само да градите по пътя си, без да се отклонявате в десетки други посоки.

Вижте още: Startup Weekend Варна – реализирай своята бизнес идея за 54 часа

4. Определете си време, в което няма да се виждате – така де, бизнес партньори и приятели, но не може да сте нон-стоп заедно. Всеки се нуждае от собствено време, за да не се чувства твърде ограничен в отношенията си.

Ние прекарваме много време заедно, в офиса, след работно време за питиета, вечеря… Но сме си наложили едно златно правило – да не се виждаме уикендите! (с няколко изключения разбира се – ако някой общ приятел има рожден ден или се жени, примерно).

5. Отделете си време да бъдете приятели – говорете за различни житейски тревоги, поклюкарствайте, обсъдете темите на деня… все такива непринудени комуникационни отношения между приятели.

Източник: mashable.com

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.