Защо хората четат статии започващи с “10 начина…”

Защо точно такива числови заглавия ни привличат?

03.05.2015

Има петдесет начина да напуснете любовника си, ако се вярва на Тони Робинс; има седем стъпки към финансова свобода; има толкова много стъпки и начини към толкова много неща.

Дали някога Шекспир е предлагал “10 начина да получите Жулиета”? Не, не е или поне не е документирано. Тогава защо сме склонни да вярваме на заглавия от рода на “10 начина за/да….”?

Защо хората са склонни да четат статии започващи с “10 начина…”?

Понятия като любов и радост са толкова относителни и несигурни. Хората винаги са търсили и ще продължават да търсят начини, с които да достигнат до желаните житейски цели. Поради тази причина, много хора, които са решили да споделят знания и опит, са придобили влияние над другите, които искат да достигнат тяхното ниво.

В един момент тази информация, която се подава на обикновените хора, тези, които все още гонят успеха, се превръща в наркотик за тях. Те искат още и още съвети, 10, 20, 30 начина да успеят и какво ли още не. Понякога чувствам себе си в такова положение. Чета страшно много статии с подобни заглавия, толкова примамливи и лесни за изпълнение. И да, наистина не мога да се спра. Искам да науча още и още полезни неща, които да ме заведат до успеха.

Защо хората четат статии започващи с "10 начина..."

Как да започнем статията си

Но защо точно такива числови заглавия ни привличат? 

Хората някак си сме се научили да изчисляваме и остойностяваме всичко в живота си. Броим калориите си, броим минутите оставащи до обедната почивка, следим числовите показатели на сърдечната си дейност и какво ли още не. Винаги търсим някакъв измерител, дори и за любовта, която е определяна, като безгранична.

Постоянно пишем и говорим за качеството на живота, но всъщност сме обсебени от количеството му.

Така че отговорът на въпроса е прост – тези статии са като магнит за съзнанието ни, което е като метална игла привлечена от определен брой лесни стъпки за успех.

Вижте следното заглавие – 10 Инструкции за по-добър живот. Толкова примамливо и лесно за изпълнение. Само 10 инструкции, за следване, които ще ни осигурят по-добър живот….

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.

  • Kaloyan

    Защо ли …може би всичко е в надежтата… както е при зодиака – защо четат хората какво им предвещават звездите – получават малко надежда, че нещо добро ги очаква. Друга причина – с тези 10, 20 или 30 начина за нещо – явно подава на читателите необходимата насока, придърпва ги към пътя – “Ето, на – прочетох 10те начина да бъда полезна за света – ще се стремя към тях, моите действия ще се ръководят от тази статия – може да имат полза” … явно не са толкова безполезни тези статии – дават ти насока, определена систематизираност в действията, планиране – до някаква степен – на последващите стъпки в живота, носят усмивка на четящия или както стана комерсиално да се пише по заглавия на статии – “… неща, които ще ви накарат да се замислите”. Замисляме ли се, дали без тези статии за замисляне, ще се замислим или ще го караме през нивата. Спирам да пиша, че прекалено много се замислих … Хубава статия 😉