Стойте далеч от “токсичните” приятели

Не всички приятелства са полезни

23.01.2015

Приятелството е прекрасно нещо, без което повечето хора по света ще бъдат загубени. Приятелството осигурява база за подкрепа, стабилност, общителност и емоционално благосъстояние. Но когато тези фактори са изложени на риск може да се окаже, че сте се заобиколенi от “токсични” приятели. Макар че никой не е съвършен и приятелството е преди всичко безусловно приемане, някои хора просто трябва да стоят далеч от нас.

Като цяло темата е доста объркваща, но си заслужава да помислите над въпроса. Запитайте се “от кого съм заобиколен?”, “тези, хора влияят ли ми добре?” – отговорите може би ще поставят още повече въпроси, но си заслужава да отделите време за да отсеете хората от обкръжението си.

Стойте далеч от “токсичните” приятели

Как да ги разпознаете?

 1. Въртят се около вас, за да покажат превъзходството си

Това са може би най-токсичните “приятели” според мен. Те са тези, които при всяка възможност се опитват да се докажат, да са най-добри във всичко. Често и на ваш гръб, и за ваша сметка. Такива хора не бива да са добре дошли в приятелския ви кръг.

2. “Залепнали” са за вас

Приятел в нужда се познава, но да ви звънят всяка нощ в малките часове и то често без причина…..малко си е прекалено.

"токсичните" приятели

Снимка: pixabay

3. Винаги искат нещо

Особено токсично са тези “приятели”, които постоянно искат нещо – дали пари, дали услуга или пък нещо друго. Приятели са, но все пак не сте задължени винаги да им помагате или давате разни неща.

4. Клюкарстват постоянно

Всички клюкарстват, макар и някои да не го признават, дори и приятели за приятели. Една, две клюки може и да не са фатални, но ако постоянно говорят по ваш адрес, тогава вече е време сериозно да се замислите да ги изхвърлите от приятелския си кръг.

5. Никога не са “ОК”

Това са тези черногледи хора, които само се самосъжаляват и не правят нищо за да подобрят живота си. Когато ги попитате “как си”, те типично отговарят “зле, както винаги”. Постарайте се да избягвате комуникацията с подобни негативни хора, обградете се с позитивизъм, за да бъде животът ви по-хубав.

Вижте още: 20 забавления за приятели с нулев бюджет

Приятелството е основополагаща човешка нужда. Човекът е социално същество и като такова има нужда да общува, да обича, да намира подкрепа и разбиране. Но не позволявайте на тези типични човешки нужди да ви позволят да допуснете в живота си токсични приятели. Повярвайте ми, те няма да ви накарат да се чувствате по-добре…..

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP.
Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.