Странни факти за кафето

18.10.2013

 

Знаете ли, че кафето е било случайно откритие. Напитката, с която се събуждат милиарди хора по цял свят е доказала своята полезност, върху здравето и красотата, продуктивността и много други… Със сигурност знаете много за всички тези ползи, но има някои факти за кафето, които не сте очаквали…

1. Легендите разказват, че за първи път кафето е било открито случайно от един овчар в Етиопия. Търсейки причината за необяснимата превъзбуденост на своите овчици, той попада кафените зърна.

Странни факти за кафето

2. Кафето е втората най-продавана стока в света, след горивото.

3. Нюйоркчани консумират 7 пъти повече кафе от хората, в който и да е друг американски град. Ето затова разполагат и с огромно разнообразие от всички марки кафе и изобилие от разнообразни кафенета.

4. Кафето може да бъде смъртоносно. Установената “убийствена” доза за възрастни е 100 чаши/ден. Не са малко, но все пак внимавайте с дневните дози.

5. 2 чаши кафе на ден са препоръчителни за борба с депресията. Доказано е, че хората спазващи тази норма, са много по-рядко жертви на психични разстройства.

6. Има около 50 различни вида кафени зърна, които се отглеждат по цял свят.

7. Приблизително 500 милиарда кафета се консумират, което многократно надвишава населението на планетата.

Странни факти за кафето

8. Странно, но по-светлите кафени зърна съдържат повече кофеин от по-тъмните.

9. Световният рекорд по пиене на кафе, поставен от огромен почитател на напитката, е 82 чаши за 7 последователни часа.

10. George C Washington , английски химик, измисля през 1906 разтворимото кафе, в Гватемала. За първи път иновационната форма на кофеиновата напитка, е пусната през 1909.

11. През шестнадесети век, мюсюлмански владетели забраняват кафето, заради влиянието му върху нервната система.

12. Каквито и да са фактите, едно е безспорно – денят на милиарди хора по света не може да започне без чаша от ароматната кофеинова напитка!

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.