Странните форми на изкуството

Заслужава си човек да разгледа и научи повече за изкуството във всичките му форми и проявления

11.03.2015

Ако сте привърженици на оригиналното и нестандартно мислене, ето нещо интересно, което определено няма как да не ви направи впечатление. Всъщност, дори и да не обръщате внимание на подобни детайли, тези произведения на изкуството, ако можем така да ги наречем, биха предизвикали приятни емоции и определено биха могли да ви накарат да погледнете на предметите и заобикалящата действителност от различен ъгъл.

Представяме ви тези трима дизайнери, художници и скулптури, които са превърнали живота и работата си в приятно забавление. Пресъздавайки обикновени на пръв поглед предмети от бита и природата в нещо, което ни е трудно да си представим, те ни карат да искаме да се докоснем до различното и да разнообразим и вдъхнем живот на сивото ежедневие.

Представяме ви странните форми на изкуството, които вдъхват живот в сивото ни ежедневие

Първи в листата е чилийският художник, дизайнер и активист Себастиян Ерасурис. Израстнал е в Лондон и е изучавал  дизайн. Завършва и придобива магистърска степен по Изящни изкуства в университет в Ню Йорк. Оригиналните му и провокативни творби в различни области и дисциплини са международно признати. Творчеството му включва редица огромни публични арт проекти, експериментира с дизайн на мебели, дамски обувки и дори мотоциклети. Неговата работа е винаги оригинална и завладяваща и приканва зрителите да разгледат и обърнат внимание на реалностите, които често остават скрити от погледа. Наскоро, дизайнерът-художник създаде колекция „12 чифта обувки посветени на бивши любовници”. В нея той показа уникален и интересно пресъздаден дизайн на дамски обувки, като основната концепция в този проект е идеята, че всеки чифт обувки съдържа елемент от характера на жената, с която е бил. Повече за него и творчеството му, можете да видите в неговия сайт http://www.meetsebastian.com и в някои от снимките по-долу.

Следва австрийският художник и скулптор Ервин Вурм. Неговият оригинален начин да покаже нестандартните си идеи е като иронизира очевидното. Изложбите на Вурм заемат цели музейни сгради с по няколко етажа, защото произведенията му обикновено са с реални размери на коли и къщи. От последните по-известни негови творби са проектите „Тясна къща”, „Дебели леки коли”, сериите му „Едноминутни скулптури” и „Отчаяни философи”. Формите на неговото изкуство са предизвикателство към утвърдените представи за скулптура и също така изследват човешките възможности за възприятие и реакции:

Вижте повече на http://www.erwinwurm.at

След „странното” творчество на г-н Вурм, следва да представим следващия провокативен артист. Това е откровеният чешки скулптор Давид Черни. Става известен през 1991 г. Неговото творчество не търпи цензура и определено умее да провокира възхищение от идеите му и в същото време, открити реакции на възмущение и недоволство, понякога дори обида.

Известни негови творения са:

„Метаморфозата” – скулптурата е част от чешма пред офис-парка в град Шарлот, Северна Каролина, САЩ. Висока е 7 метра и е изработена от хоризонтално движещи се плочи от неръждаема стомана, които променят формата на металната глава, когато се движат. Теглото й е „само”14 тона и във вътрешността и има серия от мотори и електроника, благодарение на която плочите се движат.

Странните форми на изкуството на Давид Черни

Метаморфозата

„Разделението на народите” – за тази скулптура, чешкият артист е заплатил 350 000 паунда на 27-те страни членки на Европейския съюз, за да изработят в детайли своите родини като парчета от големия пъзел. Всяко едно такова парче бива изобразено с нещо, което най-общо характеризира съответната страна членка. Именно в този ред на мисли в парчето, описващо България е изобразена „турска тоалетна”. Като цяло тази скулптура предизвиква огромно възмущение в Брюксел. Доста хора приемат „турската тоалетна” твърде обидно и затова към днешна дата върху нея е сложено парче черен плат.

Странното изкуство на Давид Черни

Разделението на народите

„Зловещите бебета” – това са скулптури, буквално „залепени” върху телевизионна кула в град Жижков, Прага. От близо може да не ги забележите, ако минавате от там, но доближите ли постройката пред погледа ви се открива малко зловеща гледка на бебета, които стоят като провесени с главата надолу.

Вижте още: Миниатюрни рисунки върху парченца храна

Странните форми на изкуството на Давид Черни

Зловещите бебета

„Неприлично поведение” – този негов експонат вече буди учудване и някак не всеки би го оценил като нещо красиво, защото представлява две мъжки фигури, облекчаващи физиологична нужда насред пътя. Благодарение на механизми вътре в тялото, скулптурите са направени така, че да изглежда че се движат напълно реалистично и може би именно това кара минувачите да се стряскат и изпитват възмущение.

Странните форми в изкуството

Неприлично поведение

И за десерт в творческото резюме на Черни съм оставила друга позната скулптура. Паметникът с вдигнатия среден пръст в центъра на Прага. Може би сте я виждали в социалните мрежи, защото когато стана достояние това събуди отново провокации и конфликти. Статуята се появява на централно място броени дни преди парламентарните избори в Чехия и очевидно има антиполитически нотки и привкус, типично за провокаторската природа на Черни.

/снимка на корицата/

Разбира се, освен тези имена, има още много други креативни и странни артисти и хора на изкуството на които със сигурност ще обърнем внимание. Заслужава си човек да разгледа и научи повече за изкуството във всичките му форми и проявления. Това е един вид приятно занимание за всички онези, които в частност се интересуват и нещо „шантаво” за останалите, които просто търсят различен поглед върху нещата.

Гост автор: Ралица Петкова 

Етикети:

За автора

Списание VIP