Как студеният душ може да стимулира психичното здраве

11.10.2016

Ако някога сте си взимали студен душ или сте плували в студена вода, вероятно знаете какво е усещането. След като претърпите първоначалния шок от студа, обикновено чувството е много стимулиращо.

След излагане на студена вода, притокът на кръв се ускорява и се насочва към жизненоважните органи. Това е защитна реакция на организма, който се стреми да предпази от студа важни системи на тялото.

Един студен душ има силата дори да ви освободи от депресия и тревожност, без страничните ефекти на лекарствата, които ви предписват при такива състония.

Как студеният душ може да стимулира психичното здраве и да стимулира тялото да работи по-добре

Какво казват учените по въпроса?

Молекулярният биолог Nikolai Sheychuk намира доказателства за горното твърдение през 2007 година. Неговите резултати показват, че студените душове, прилагани редовно, дори могат да бъдат по-ефективни, отколкото антидепресанти.

Проучването на Sheychuk установява, че когато сме изложени на твърде студено, симпатиковата нервна система е активирана и нивото на бета-ендорфин и норадреналин в кръвта се увеличава. Норепинефрин, органичен химикал, който функционира в мозъка и тялото като хормон, който може да помогне на хората да се чувстват по-щастливи, естествено се освобождава в мозъка. Студената вода също така може да увеличи производството на бета-ендорфин или с други думи „Чувствам се добре“ молекули, които ще ви дадат усещане за благополучие. Освен това, поради високата плътност на студените рецептори в кожата, студеният душ се очаква да изпрати огромно количество електрически импулси от периферните нервни окончания на мозъка, които могат да доведат до анти-депресивен ефект.

И макар, че навън вече е доста студено, ако можете да издържите на студена вода за около минута, изпробвайте силата на това лечение. Освен всички ползи върху психичното здраве, студеният душ може да заздрави кожата и косата, да подобри плодовитостта, да помогне в борбата с излишните мазнини и да стимулира имнунната система.

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.