5 стъпки по стълбата на професионалния успех

Не е успял този, който не го е поискал..

07.05.2013

Всеки човек има потенциала да се развие дотам, докъдето достигат границите на неговото полезрение. Не е успял този, който не го е поискал, този който не е имал достатъчно смелост, желание и воля за успех. И ако вие сте от тези амбицирани млади хора, проследете следните съвети за професионален напредък и помислете как бихте могли да ги имплементирате на Вашето работно място.

Представяме ви 5 стъпки по стълбата на професионалния успех, които ще ви помогнат да успеете

1. Какви са вашите слаби и силни страни? Какво трябва да подобрите в себе си и как да използвате максимално качествата си?

Това е тясно обвързано и със сферата, в която оперирате. За да получите генерална представа за професионалното си представяне, може да направите някои от предлаганите онлайн тестове за умения. След като установите слабите звена, започнете да търсите начини, за да ги подобрите, като курсове, допълнителна литература и семинари,..

2. Стимулирайте креативността си!

Интелектуалната стимулация е от водещите стъпки към успеха. Непрекъснатото подтикване и развиване на креативната част от нашето съзнание ни прави по-ефективни. Една иновативна идея или серия от прилагани креативни подходи в службата, ще привлекат интереса, вниманието и уважението на всички около вас. Нещо повече, ще ви тласнат към професионалните върхове.

Вижте още: Чарли Чаплин – ключовете на успеха

3. Бъдете позитивни!

Бихте ли се обърнали към някой намръщен колега за помощ или съвет? Бихте ли го уважавали, ако след време стане ваш лидер? Проведените изследвания са достатъчно красноречиви, а отговорът е не! Позитивизмът и доброто отношение винаги са били ключов фактор във взаимоотношенията между хората. Това важи с пълна сила и за работната среда. Винаги се налага да работиш с хора, а за да работите ефективно, трябва да имате максимално добра комуникация помежду си. Преуспяващите в професионален план не са фокусирани единствено върху стопроцентовото изпълнение на задачите, на всяка цена. Те работят със страст и ентусиазъм, които придават и на околните. Именно това ги издига в очите на колеги и управленци. Започнете да мислите по друг начин за всекидневните задачи, „деавтоматизирайте“ процесите, внесете цвят и динамика в рутината. Но първо, основното е да намерите тази професия, която може да ви донесе това. Никога няма да успеете да сте позитивно настроени към работата си, ако я изпълнявате с неприязън и по задължение.

Вижте още: Наръчник по величие: 15 стъпки за лично усъвършенстване

4. Слушайте и комуникирайте ефективно!

Правилното общуване с колегите и шефовете е от изключително значение за професионалното израстване. Комуникирайте с всички постоянно, вербално и невербално, поддържайте контакта. Давайте израз на заинтересованост към дейностите на другите, така ще се издигнете в очите им. Но дръжте линиите на комуникацията отворени. Не бъдете натрапчиви, използвайте точните думи в точното време. Изслушвайте – така ще спечелите доверието на хората от професионалния си кръг.

5 съвета за професионалнен успех

Бъдете отворени към критиката!

5. Бъдете отворени към критики!

В противен случай се ограничавате само със собствените си идеи и мисли. Критиката е полезна, градивна и от нея има какво да спечелите. Тя е безплатен съвет, нова идея, отдалечен поглед върху вашата дейност. Много често критиката е отправена от хора, по-напреднали професионално. Те ви дават съвети как да подобрите работата си. Именно затова тя е полезна и е добре за вас, ако е постоянна. Така, непрестанно ще се стремите към нови върхове на професионалния успех.

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP.
Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.