5 начина да събудите лидера в себе си

От Симон Синек

08.07.2015

Ако не знаете кой е Симон Синек, то сега е вашият шанс да се запознаете с тази невероятно мотивираща личност. Той вдъхновява и мотивира хората около себе си по един невероятен начин. Той е и един от най-популярните водещи на Ted Talks с над 20 милиона гледания.

Симон прави проучване защо определени компании успяват да имат въздействие върху хората, а други не. Всичките му изследвания се свеждат до една, единствена думичка – защо? След като търси различните модели, които носят успех на определени лидери той успява да сглоби една златна среда, която започва с “защо”?

Вижте още: Всичко в живота е въпрос на баланс

Симон Синек основава и патентова уебсайт, имащ за цел да вдъхновява хората и да им помогне да намерят тяхното призвание в живота, благодарение на неговите книги и курсове. Той нарича сайтът си „Start With Why”, като независимо дали търсите да развиете лидера във вас или просто искате да подобрите ситуацията си на работното място, ще откриете много полезни неща, които ще ви бъдат от полза за личното ви развитие.

Събрахме някои от най-мотивиращите цитати на Симон Синек, които определено ще събудят страстта ви и ще ви подтикнат да станете още по-добри.

Представяме ви 5 начина да събудите лидера в себе си от Симон Синек

1. Колкото повече добро правим един за друг, толкова повече добро ще искаме да правим

Докато говори по време на Световния бизнес форум, Синек споделя три топ качества, които всеки лидер трябва да има: емпатия, самоотверженост и благодат. Този цитат говори за важността на съпричастността и колко е важно да се грижим за другите, което води до добър ефект на работното място и в живота на всичките ни служители.

2. Работата на лидера не е да върши работата на другите; неговата работа е да помогне на останалите да разберат как да я вършат сами и да им покаже, че няма невъзможни неща

Да установите доверие и увереност в служителите ви е един от най-сполучливите начини да развиете лидерските качества в тях. Да бъдеш на върха не означава, че трябва да си сам, а по-скоро да умееш да делегираш и споделяш отговорността. Култивирането и насърчаването на колективната работа на целия екип, ще доведе до по-сплотена и продуктивна работна среда. Когато служителите се чувстват добре, техните резултати са много по-високи.

Вижте още: Създавайте лидери във всички звена на организацията

3. Хората не гледат какво правиш, те гледат защо го правиш

Това е една от главните философии на Симон. Той не вярва в „какво“, а в „защо“. Когато разберем „защо“ го правим, то тогава ще имаме огромни успехи.

5 начина да събудите лидера в себе си

Започнете със “Защо”

4. Има разлика между това да слушаш и да чакаш реда си да говориш

Много по-трудно е да се ангажираш да изслушаш някои, отколкото веднага да споделиш твоята гледна точка. Независимо дали са членове на семейството ви или ваши колеги, вие трябва да ги изслушвате докрай. Така се създават трайни взаимоотношения между хората.

5. Ние следваме тези, които умеят да водят. Тези, които умеят да водят са разбрали „защо“ го правят и имат огромната способност да вдъхновяват хората около себе си

Отделете малко време за себе си и си задайте въпроса: Защо? Какво е вашето предназначение? Каква е вашата мисия в живота? Каква е вашата кауза? Какво е вашето убеждение? Защо ставате от леглото всяка сутрин? Защо?

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването