Изследователската лаборатория за съдебна антропология

„Ферма за трупове“ помага изключително много на съдебната медицина

17.12.2014

Изследователската лаборатория за съдебна антропология работи под юрисдикцията на Центъра за съдебна антропология към Тексаския държавен университет. Тази лаборатория е малко по-необичайна от останалите, тъй като разположението й е на открито. Фокусира се върху „възстановяване на интервала postmortem с цел определяне на времето на настъпване на смъртта и свързаните с това изследвания на разлагането на човешкото тяло“. Иначе казано на по-разбираем език това е „ферма за трупове“.

Единственият начин да посетите лабораторията за съдебна антропология е… да сте мъртви

Местоположение: Тексас, САЩ

Възможност за достъп: Достъпът е ограничен: в нея се изучава разлагането на човешкото тяло след смъртта.

„Фермата за трупове“ е открита през 2008 г. и изследва начина, по който се разлагат телата на открито, което е от особена полза в сферата на съдебната медицина. Това е една от петте подобни институции в САЩ, като дори е най-голямата, заемаща над 10 хектара от ранчото Фриймън. Първата подобна лаборатория е открита още през 1981 г. към университета на Тенеси в Ноксвил.

На площадката на изследователската лаборатория са симулирани различни типове околна среда, включително гористи местности, полупустиня и езерца. Лабораторията се ръководи от строги правила по отношение на здравето, сигурността и безопасността. Обградена е от ограда с бодлива тел, а достъпът е строго ограничен. На разстояние от 1,6 км няма жилищна собственост поради миризмите, които се носят от лабораторията, въпреки че учените твърдят, че тези миризми се разсейват в рамките на 15 м. Ранчото Фриймън не е първоначалното предвидено място за лабораторията, но предишното място, което е в близост до летището на Сан Маркос, е отхвърлено заради безпокойствието, че може да привлече голям брой лешояди, което ще представлява опасност за чистотата на въздуха.

Виж още: Пилотният завод за изолиране на отпадъци (WIPP)

Лаборатория за съдебна антропология

Аутопсия на труп

Изследванията се провеждат върху шест трупа едновременно от специално избрани учени. Някои от телата са погребани в плитки гробове, други са оставени на открито, а някои дори са оставени в автомобили, за да се имитират точно различни сценарии на убийство. Ако имате желание, бихте могли да дарите тялото си на лабораторията, може би това е единственият начин да я посетите от по-близо…

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването