Сънищата в Япония

Учени откриха методика за разчитане на сънищата

07.04.2013

Най-пълноценната част от нашия живот това е спането. Времето през, което цялото ни духовно и физическо състояние си отпочива, за да се презареди със свежи сили за нови приключения. Безспорен факт е, че една трета от живота ни преминава в спане, а сънищата са приятната част от това действие-бездействие. Обикновено 5 минути преди края на съня, човек забравя 50% от съдържанието му, а 10 минути по-късно и почти целият сън. Когато се събудим в съзнанието ни остават само образи, чувства и цветове. И все пак сънищата са мястото, където бягаме от всички битови и ежедневни проблеми. Забравяйки всичко се пренасяме на едно приказно място, което не искаме да напуснем.

Сънищата в Япония и методиката за прочитане на сънищата ни

Още в миналото хората са се опитвали да разчетат сънищата и тяхното значение, като са били използвани най-различни методи. В днешно време повечето хора се доверяват на съновници, тълкуватели на сънища, както и на врачки.

Сънищата в Япония

Учени откриха методиката за прочитане на сънищата ни

И така стигаме до 2013 година, когато Японски учени в града Киото създават методика за прочитане на сънищата ни. Това се случва с помощта на магнитно-резонансна томография и вече са факт, първите отключени тайни на нашето подсъзнание. Международния институт по електронни комуникационни технологии в Киото е започнал експеримента с трима души и изследва първата, ранна фаза на съня им, като така се е определило коя част на мозъка работи по-активно при определен тип сънища. Участниците в проекта разказват какво си спомнят от съня им и въз основа на това, учените съставят определена таблица, при която на опит №200 се е стигнало до 70% точност с това, което са сънували. Определено изображение съответства с определен модел на работа на мозъка и така са се открили близо 60 вида изображения. Екипът се стреми да разбере дали мозъчната дейност може да предскаже емоциите по време на сън.

Вижте още: Проблеми със съня? Ето как да заспивате по-лесно.

“Смятам, че декодирането на съня е възможно, поне що се отнася до някои негови аспекти и не съм много изненадан от получените резултати, но съм развълнуван”– заявява проф. Юкияши Камитани от лабораториите ATR за компютърни невронауки в Киото. Възможно е да се стигне до там, че да се пренапишат кошмарите и да не сънуваме никога повече лош сън.

Етикети:

За автора

Христина Розова

Здравейте, казвам се Христина и съм редактор в Списание VIP. Обичам да комуникирам, да се запознавам с различни хора и да обменям ценна информация, която намирам за полезна. Работата в списанието ми носи не само наслада, но и нови знания всеки ден. Пиша статии за красота, иновации, филми, музика и като цяло развлекателната секция. Вярвам, че една добра идея може да се развие без пари, дотолкова, доколкото срещнеш хора, които я разбират и подкрепят. Изключително ми е приятно да работя в млад и амбициозен екип, който е изпълнен с креативност и идеи и се надявам да растем с всеки изминал ден. Пожелавам на всички да не спират да мечтаят и да правят всичко по силите си, за да постигнат целите си, защото именно в това се крие смисълът на живота.