10 съвета за перфектна Startup Pitch дъска

„Проблемът“ е вашият най-силен ход, с който може да спечелите състезанието.

26.05.2014

Подготовката и представянето на добър Pitch, чрез който трябва да впечатлите инвеститорите и останалите участници на Startup Weekend-а може да се окаже доста трудна задача. Трябва да се подготвите много добре и да представите идеята си по перфектен и нахъсан начин в рамките на 60 секунди. Сами осъзнавате с колко малко време ще разполагате, за да представите една „съвършена“ идея, по наистина атрактивен и запомнящ се начин и да убедите инвеститорите, че тя ще носи пари!

Представяме ви 10 съвета как да създадете перфектна Startup Pitch дъска

Също така ще разберете как да организирате представянето си и да останете максимално фокусирани върху главната си цел: да привлечете инвеститори!

1. Elevator pitch – идеята за „Elevator pitch“ идва от това, че трябва да представите даден казус (идея) за максимално кратко време. Имайте предвид, че повечето асансьори се предвижват в рамките на 30 секунди. На Startup Weekend Варна, всеки участник ще има право на 60 секунди, за да плени инвеститорите и да привлече най-кадърните участници на събитието.

Също така е много важно да знаете, че Pitch-a се представя на английски език. Предлагаме ви и една примерна формула, която може да използвате за успешно представяне:

We solve [problem] by providing [advantage], to help [target] accomplish [target’s goal]. We make money by charging [customers] to get [benefit].

2. Проблем – доста startup-и са създали продукти, които не решават даден проблем, но въпреки това са направили някой друг долар. Въпреки това, журито дава най-много точки на идея/продукт, която решава даден проблем в обществото.

Проблемът“ е вашият най-силен ход, с който може да спечелите състезанието. Трябва просто да накарате инвеститорите да го почувстват. Една от техниките на представяне на даден „проблем“ е да разкажете история или лично преживяване за нещо, за което предлагате решение. Също така може да ангажирате инвеститорите, като ги питате колко често срещат дадения „проблем“ и как се справят с него.

10 съвета за перфектна Startup Pitch дъска

Как да представим главния проблем

3. Решение – как вашият продукт ще подобри света, чрез решаването на поставеният от вас проблем? Как светът ще приеме вашето решение? Дали всички ще са щастливи? Помните какво ви казахме за KISS в предна наша статия нали? Много предприемачи се губят в техническата част на продукта и забравят да покажат най-важното: как продуктът решава проблеми.

Постарайте се да представите визуално как ще изглежда продукта ви. Направете страхотен UX Design, след това едно бързо демо, като се уверите, че не е твърде дълго и сложно, за да не загубите инвеститорите в характеристиките на продукта. Уверете се, че демото работи! Тествайте го, преди да го представите. Имайте една главна мисия: да накарате инвеститорите да разберат, защо вашият продукт решава проблеми, далеч по-добре от всички останали решения!

Как да създадем перфектна Startup Pitch дъска

Как решаваме проблема?

4. Пазарен дял – не забравяйте, че хората, които инвестират търсят значителна възвръщаемост на инвестициите си в най-кратък период от време, така че им покажете потенциала на идеята си! Проучете пазара и им дайте точни изчисления. Не отговаряйте на сляпо, бъдете сигурни. Те са проучили пазара по-добре от вас и няма как да ги заблудите!

5. Бизнес модел – как смятате да правите пари? Месечни такси или еднократна вноска? Фиксирано ценообразуване или динамично ценообразуване? Това е една от най-важните точки за инвеститорите. Фокусирайте се върху най-печелившия поток от приходи и им го представете. Накарайте го да проработи, а след това може да добавите и други потоци за увеличаване на финансите.

Как да създадем перфектна Startup Pitch дъска?

Как правим пари?

6. Конкуренцията – вие не сте единствените участници в състезанието. Трябва да убедите инвеститорите, че вие решавате проблема по по-различен и по-добър начин. Не използвайте стария, традиционен начин на представяне. Не хвалете само вашият продукт. Направете таблица със сравнения, където сравнявате характеристиките на вашия продукт с тези на конкуренцията. Покажете на инвеститорите минусите на конкуренцията и плюсовете на продукта си.

7. Маркетингов план – разкажете какво сте направили досега, за да привлечете нови потребители и как ще продължите да развивате маркетинговата си стратегия? Какъв ще е моделът на растежа на продукта: вирусен или платен? Ако изберете платеният начин, колко ви струва да получите нов потребител? Ако е вирусен модел, как успявате да „заразите“ хората и да ги накарате да изберат вашият продукт? Какъв е вашият вирусен коефициент? Какви маркетингови канали ще използвате? Как ще прилагате моделите, когато навлизате в нови пазари? Трябва да имате страхотна маркетингова стратегия за реализирането на продукта, и имайте едно на ум: много стартиращи бизнеси се провалят, именно защото не знаят какви стратегии да използват и как да ги приложат. Постарайте се да не сте едни от тях!

8. Екип – една идея не струва нищо без качествено изпълнение. Ако сте лидер на екипа дайте шанс на всички да се изкажат и да предложат решение на проблема. Колкото повече мнение съберете, толкова по-добре за Вас! Не забравяйте, че имате 54 часа да стартирате бизнес и екипа ви трябва да е едно цяло. Няма място за караници и съмнения.

Защо е важно да имаме добър екип на Startup Weekend

Покажете защо „вашият“ екип е най-добрият!

9. Ползи и дивиденти – какво сте постигнали досега? Възможно ли е да генерирате приходи? Какъв е растежът на потребителя? Имате ли вече сключени партньорства и потенциални клиенти? Инвеститорите искат да видят ключовите показатели, преди да инвестират. Ако разполагате с бъдещи прогнози на ползите и дивидентите от продукта ви, то това е голям плюс за вас.

10. Нужди – от какво имате нужда, за да реализирате проекта си? С какво не разполагате и защо ви е нужно, за да го реализирате? Дефинирайте точно това, от което имате нужда и обяснете подробно как ще разпределите средствата. Подгответе се добре и бъдете готови за трудни въпроси от инвеститорите от порядъка на:  „Защо си мислиш, че ще ти е необходима точно такава сума, за да стартираш бизнеса си“.

Надяваме се, че тези съвети ще са ви полезни, за да създадете една успешна Startup Pitch дъска и да успеете да привлечете всички добри участници и инвеститори на ваша страна. Успех!

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването