Гай Кавазаки – 7 съвета за отлично присъствие в социалните мрежи

Кога е най-доброто време да започнете да промотирате вашия продукт в мрежите? Вчера…

22.09.2014

„Никога не се доверявайте на специалист по социалните мрежи, който има по-малко последователи от вас самите!“, Гай Кавазаки.

Според това твърдение господин Кавазаки заслужава огромно доверие, тъй като има над 7 милиона последователи, ако броим всички платформи, които използва.

Кавазаки е бил главен евангелист на Apple и съветник на Motorola, а книгата му „Изкуството да очароваш“ е абсолютен световен бестселър.

Със сигурност този човек знае много и книгите му са вдъхновение и пътеводна светлина за мнозина.

Вижте 7-те съвета на Гай Кавазаки за отлично присъствие в социалните мрежи

1. Започнете вчера – ако планирате да започнете бизнес, разработете продукт, наберете средства, изкарайте продукта си на пазара и започнете да го промотирате – но не правете тези неща последователно. „Днес  животът е паралелен. Трябва да създавате, промотирате и градите своята репутация успоредно. Трябва да започнете да развивате своята социална платформа още в момента, когато решите да продавате нещо, независимо дали ще е след 2, 3 или 200 дни.“

2. Сегментирайте услугите – в един много полезен слайд, Кавазаки дефинира стойността на 5 социални медии:

Facebook = хора

Twitter = възприятия

Google+ = страсти

Pinterest = пинване

LinkedIn = посредничество

3. Направете си страхотен профил – хората ще решат за секунди или по-малко дали да ви следват или не, въз основа на профила ви. Обърнете специално внимание на профилната снимка, трябва да ви представя привлекателно и надеждно. Грешно е да се опитате да се представите добре, ако снимката ви  е например на голф клуб. В 90% от случаите е добре да използвате собственото си лице.

Вижте още: Социалните мрежи и търсенето на работа

4. Избирайте внимателно публикациите си – да речем, че искате да използвате социалните мрежи, за да привлечете клиенти за вашия ресторант. Не публикувайте само купони, ваучери и промоции, които предлагате. Когато попаднете на интересна рецепта, споделете я или пък публикувайте повече снимки на интересни предложения от вашето меню. Бъде разнообразни!

5. Добавете блясък – всеки пост трябва да бъде придружен от хубава снимка, с добро качество (поне 500x400px). Инвестирайте и в платени stock картинки, заслужава си! Първото нещо, което ще привлече посетителя на вашата страница са снимките на постове, а не текста над тях.

Гай Кавазаки - 7 съвета за отлично присъствие в социалните мрежи

Качествените картинки вдигат социалният ни рейтинг

6. Реагирайте – когато някоя от вашите публикации предизвика интерес и хората започнат да я дискутират, реагирайте! Уверете се, че участвате активно в комуникацията на потенциалните си или настоящи клиенти.

7. Останете позитивни или останете тихи – има много хора, които ще отправят към вас лоши и негативни коментари. Това е нещо твърде нормално, не го приемайте лично и в никакъв случай не отговаряйте с грубост. Както се казва „Убийте глупака с мълчание“.

„Не приемайте нищо, като евангелие в социалните медии“, казва Кавазаки.

Например, ако сте чували, че трябва да поствате веднъж на ден, пробвайте 2 пъти, след това 3 пъти и така нататък.

„Може да загубите последователи, като публикувате твърде често, но пък може да спечелите и други, които да се окажат по-добри клиенти и да купуват повече.“

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.