Съвършенството на времената

Поглед в гардероба на последните десетилетия

05.03.2015

Мода и стил. Това са неща, вълнували всяка епоха. Очевидно дрехата е заемала и продължава да заема почетно място в съзнателното възприемане на собствената личност и личността на околните. Интересно е да отправим поглед назад във времето и да се поровим в гардероба на последните десетилетия. Какво се носело тогава? Кои фигури са били на почит? Какво се е смятало за красиво?

Позволете ни да ви запознаем със съвършенството на времената и гардероба на последните десетилетия

50-те

Когато някой спомене 50-те години, неизменно в главата ми долитат образите на Мерилин Монро, Бриджит Бардо, Елизабет Тейлър – модните икони на това запомнящо се десетилетие. Русата коса, червените устни, сексапилът – това е била красотата. Панталонът до коляното вече не само блян за жените, а моден факт. Обувките не са предназначени за комфортно разхождане. Високият ток и заостреният връх вземат превес над удобството. Красотата изисква жертви. Тънката талия е богатството на 50-те. Ако живеехте тогава – щяхте да носите рокли, които подчертават тънката талия в комбинация със стегнати корсети, които да я пристягат и извайват до желания размер. Вероятно тогава се е появил и изразът “Търпи бабо за хубост”. Всички сме наясно как пристягат корсетите и какви са последиците – липса на въздух, а при повече „късмет”- счупени ребра. Плюс разкроени поли. Визия тип „молив”. Това са годините, които налагат вечерната рокля. Те я правят необходимост за всяка жена.

Съвършенството на времената

Модата през 50-те

60-те

Модното съвършенството на времената

Модата през 60-те години

И докато 50-те години се отличават със стегнат, по-строг и консервативен стил на обличане и поведение, тези тенденции далеч не важат за модата през 60-те. Тогавашната мода може да се обрисува с една проста дума – минимизирано. Мини рокли, минижуп, роклите в стил туиги, кръглите шапки, изобщо всичко в минимален размер. Предпочитаният цвят е бил бордото – символ на класа и изтънченост. Палто с яка от косъм и ръкавици, съчетани с много къса пола, високи кожени ботуши до коляното и мрежести чорапи – не звучи особено класно, но това е било актуално и красиво тогава. Мотото на 60-те е било просто: по-семпли и минимизирани дрехи, съчетани с ярки и големи бижута. Прибавете към това е роклите тип „пашкул” и получавате уникална визия.

70-те

Висока талия. Това е думата, с която можем най-просто да обясним стила на 70-те. Панталони и поли с висока талия. Комбинацията е с къси и опити топове или полупрозрачни блузи. Като цяло този моден период се откроява с разкрепостеност, ексцентричност и свобода. Неслучайно дизайнерите често черпят вдъхновение от него. 70-те са мода и сега. Те носят елегантност, женственост и дори романтика. Щом е ярко и шарено, значи е подходящо. Флорални и етно мотиви, геометрични фигури… всеки тип виталност, се смятат за очарователни. Дантелата е неизменен партньор на тогавашното облекло. Мънистата и плетивата също. Било е доста шикозно една дама да се наметне с плетена жилетка в променливото и облачно есенно време.

Съвършенството на времената

Модни тенденции през 70-те

80-те

Най-общо казано 80-те си бяха моден кошмар. Радваме се, че заминаха и се надяваме никога да не се завърнат на модния подиум. Подплънките за раменете създаваха неприятното усещане за мъжка не дотам оформена и красива фигура. А правоъгълната форма, която придаваха на тялото, пък изобщо не е за коментиране. Съгласете се, че ужаса, наречен подплънки, дори леко напомня за играчите на хокей. Като добавим и кошмарните дънки, сякаш излезли от корема на преяла мечка гризли, в светло-тъмни непонятно смесени тонове, с каби, игли и шевове, резултатът е очевадна модна катастрофа. Топираните коси, тип гнездо на главата, честно казано дори и след 40 години все още са донякъде актуални сред една част от женската аудитория. Лакът за коса могъл да бъде и опасен!

Вижте още: Дрехи, които няма да се носят през 2015 година

Съвършенството на времената

Модни тенденции през 80-те години

Както става ясно модата се променя. Разбиранията за това, кое е красиво и стилно също. Единственото, което никога няма да излезе от мода е личното вътрешно усещане за стил и елегантност. Нежността и естетиката, заложена у дамите, остава най-сигурният компас в избора на подходящото облекло. Грижете се за тялото си, така няма да има дреха, която да не ви стои добре.

Етикети:

За автора

Стефани Евгениева

Здравейте! Казвам се Стефани и тази година завършвам Индустриален бизнес в УНСС. Въпреки образованието си изпитвам една огромна и необяснима любов към думите и всеки възможен начин за тяхното изразяване. Вярвам, че изкуството и особено писателското изкуство, е по- особено състояние на ума и душата и когато срещаш съмишленици, искащи да разпространяват това изкуство с толкова старание, усърдие и любов, трябва да ги подкрепиш. Обичам да пиша за много и различни неща. Едно от тях е модата, но не от суетност, а от вяра, че винаги вътрешната и външната красота трябва да вървят рамо до рамо, за да носят хармония. Достоевски го казал най- добре: “Красотата ще спаси света”!