Предприемач от световна класа

Невероятната житейска история на Ингвар Кампрад

27.03.2013

Предприемач от световна класа – от труда и неволите до успеха или житейската история на Ингвар Кампрад

Едва ли има човек, който да не е чувал за ИКЕА – интернационалната фирма, създадена в Швеция, занимаваща се с изработката на домашно обзавеждане и славеща се с качеството на продукцията си. Разпространена в 37 страни, с над 300 магазина, ИКЕА е почти хегемон в своя бранш. Каталозите и поддържат толкова висок тираж, че се смята, че за определен период от време само свещената за християните по света, Библия и нашумялата поредица за Хари Потър, имат по-висок тираж. Но как се е зародило всичко това? Кой стои зад тази толкова стабилна машина за пари, работеща безотказно? Предоставяме Ви отговора в интересната и преплетена с възходи и падения житейска история на Ингвар Кампрад.

Невероятната история на Ингвар Кампрад

Ингвар Кампрад

Ингвар Феодор Кампрад е роден в малкото селце Елмтарюд, Швеция, на 30 март 1926 г. Прадядо му е германец, но заедно със семейството се мести да живее в Швеция. Кампрад живее доста време в Швейцария и е пословичен със своята пестеливост. Казва ,че винаги се вози във втора класа и окуражава своите работници да пишат и от двете страни на хартиения лист.

Първите стъпки в света на бизнеса за Ингвар, били още в най-ранна възраст. Продавал кибрити на съседите си, обикаляйки квартала с велосипеда си. Нюхът му към бизнеса му помогнал да намери място в Стокхолм, където да купува кибритите евтино, да ги продава на по-ниска цена от другите в квартала, но и да печели добре за годините си. По-късно започнал да се занимава с продажба на риба, коледни дръвчета и различни видове семена.

Предприемач от световна класа или историята на Ингвар Кампрад

Ингвар Феодор Кампрад е роден в малкото селце Елмтарюд

Макар и още непълнолетен, той дава началото на бъдещия космополит в бранша ИКЕА, едва на 17 години. Фирмата е основана на масата в кухнята на чичо му, а названието е съкращение от неговите имена, селото, в което е роден и близкото селище Агунарюд. Бизнесът, който създава е известен със строгия си контрол върху разходите, даващ възможност за по-ниски цени на продукцията и оглед върху детайлите, осигуряващ зашеметяващо качество на произведеното обзавеждане.

Кампард преживява и години на трудности. Втората му съпруга Маргарета почива през 2011 г., а по-рано, през престоя му в Полша и работата му в местни мебелни фирми, Ингвар е зависим от алкохола и често е определян като алкохолик.

Вижте още: Робърт Кийосаки – Богат татко, беден татко

Въпреки несполуките, Кампард стъпва на крака и се отърсва от алкохолната зависимост. Според шведския бизнес седмичник Veckans Affärer, той е определян за един от най-заможните бизнесмени в цяла Европа. През март 2007 година, е сред петте най-богати предприемачи, в световен аспект, със състояние, оценявано на 33 милиарда щатски долара.

Шведът Ингвар Кампрад е пример за човек, започнал от нищото, от малкото шведско селище и въпреки житейските трудности, достигнал европейските и световни върхове. Съчетание от пестеливост и нюх към успеха, може само да олицетворява борбата и неумиращата надежда на човека за крайна победа!

Етикети:

За автора

Георги Кърчев

Здравейте. Казвам се Георги Кърчев и съм студент в Икономически Университет Варна. Занимавам се с изготвяне на информационни материали, като любимата ми област за развитие са Връзките с обществеността. В свободното си време се занимавам с музика и изобразително изкуство. Обичам да пиша на всякакви теми, които влияят на даден аспект от живота ми - спорт, икономика, чисто човешки отношения. Смятам, че непостижими цели няма, стига да има желание за развитие. На мнение съм, че въпреки трудностите, в България не е невъзможно да се създаде успешен бизнес и съответно нормален начин за живот, стига хората да променят начина си на мислене от негативен на конструктивен.