Създаване и оптимизация на уебсайт

Платформа: Wordpress

05.11.2014

В предната статия ви запознахме какво е SEO и SEM. В тази ще се опитаме да ви представим всички необходими и важни стъпки при създаването и оптимизацията на един уебсайт, като избрахме WordPress за платформа за управление на съдържанието, тъй като е доста нашумяла през последната година.

Създаване и оптимизация на уебсайт на платформата WordPress

Сами се досещате, че първо се дефинира темата на сайта, а въз основа на това се избира и най-подходящият и правилен домейн, който трябва да е user friendly (потребителски достъпен). Също така е много важно домейна да съдържа и ключова дума, която го свързва с бранда или представените продукти/услуги, но не винаги това е възможно.

Важно е да изберем подходящ домейн, защото има значение при резултатите в търсачките. По последни твърдения на повечето специалисти е най-хубаво домейна ни да е .com. Например моят-първи-сайт.com. В краен случай може да се използват и .net и .org.

Ако оптимизирате локален сайт в точно определена държава е хубаво да се използват домейни отговарящи на съответната държава. Например ако е за България – .bg, Англия – .co.uk и т.н.

Следващата стъпка, която трябва да се направи е да изберем какъв вид ще е сайта ни. Онлайн магазин, новинарски, информационен, блог или фирмен сайт. За всеки вид има точно определена вътрешна структура на страниците:

  • Онлайн магазин – тройна дълбочина на йерархията: Моят-сайт.com/категория/име-на-продукт; Всеки потребител трябва да може да достигне до вашите продукти с три клика.
  • Новинарски сайт – Моят-сайт.com/категория/име-на-пост;
  • Блогове и фирмени сайтове – Моят-сайт.com/име-на-пост;

Имената (slug) на страниците е препоръчително да са на български, но изписани на латиница. Това ще повиши резултатите в търсачките.

Вижте още: Създайте най-добрата възможна уебсайт структура

Имайте предвид, че преминаваме много на кратко през повечето стъпки и ви показваме главните насоки. За повечето неща ще е необходимо повече време и research, за да се получат добре.

Следващото нещо, на което ще се спрем е дизайнът. Повечето хора си мислят, че когато го наблъскат с динамични галерии, множество скриптове, flash, CSS и т.н. сайта ще стане супер як. Да, но не е така. Стремете се да балансирате динамичността с изчистен и стилен дизайн, който да е красив, но не и с:

  • Прекалено много JS файлове;
  • Flash е кофти решение. Търсачките не го харесват;
  • Много CSS файлове;
  • Множество AJAX;
  • Скрити текстове в CSS с функцията: display: none;
  • Наблягане на повече динамични галерии и снимки, и малко текстовото съдържание. Без текст е изключително трудно да се оптимизира;

Следете новите тенденции в дизайна. Според изчисления на статистически компании до няколко години ще ползваме повече телефоните си за уеб сърфиране, отколкото десктоп машините си. Това трябва да ни навежда на мисълта, че сайтът ни трябва да има мобилна версия или да е с Responsive дизайн. П.С: Препоръчваме Responsive дизайн, но за него малко по-късно.

От Google никога не са криели, че харесват сайтове с Responsive дизайн и искат да дават на потребителя само най-доброто. Такива сайтове се ползват по-лесно на различните видове резолюции и най-важното е, че нямат нужда от различни мобилни версии.

Това е дизайн, който се съобразява и нагажда на ползваната от потребителя резолюция и е адски удобен за постигане на по-качествени потребителски очаквания.

Не забравяйте, че колкото и красив и уникален дизайн да имате без уникално и качествено съдържание сте за никъде! Не се ли харесате на Google, никой няма да разбере за сайта ви. Стремете се да достигнете до сърцето на Google, а от там ще дойдат и потребителите.

Оптимизация на уеб сайт

Как да оптимизираме сайт на WordPress?

Оптимизация:

Това е следващата стъпка. Както споменахме само с красив дизайн, нещата няма да се получат както трябва. Един сайт трябва да е оптимизиран добре и най-важното да се разпознава и чете добре от роботите на търсачките.

Като първа стъпка задължително регистрирайте сайта си в Google webmaster и Google Analytic.  

Там може да следите за посещения, съобщения от Google, да получите някой друг съвет за сайта си и т.н. Сега няма да се спираме на тях, но е важно да имате регистрация и бегли познания.

Вижте още: Главните цели на SEO оптимизацията

В сайтове като http://searchengines.bg/ и http://www.predpriemach.com/ може да четете полезни съвети за всякакви теми за онлайн маркетинга, SEO оптимизация, афилейт маркетинг и т.н. Другото полезно нещо е, че може да пускате теми за Link Building или размяна на линкове. Ако имате онлайн списание с PR3 да речем може да пуснете обява, че търсите полезно и качествено съдържание под формата на статии, а в замяна давате линк. Вие печелите с готина статия, а авторът и с качествен линк. Това е много използван метод в оптимизацията на сайтовете.

Следващата стъпка е създаването на линкове (Link Building), но за нея в следващата статия...

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването