Световното през 2022 в Катар

Разкрит е проекта за втория стадион, който ще бъде изграден за Мондиал 2022

11.07.2014

Вторият стадион за Световното през 2022 в Катар, Al Bayt, ще бъде изграден в Ал Кхор.

Катар вдигна завесата над проекта за втория грандиозен стадион за Мондиала през 2022 година. Al Bayt Stadium, ще бъде изграден в Ал Кхор, обграден от новия квартал Al Bayt. В ново изградения район ще намерят място търговски площи и ресторанти, големи алеи, с възможности за каране на колело, езда и джогинг.

Световното през 2022 в Катар - нов квартал Al Bayt

Новият квартал Al Bayt, ще бъде изграден около стадиона

Дизайнът е представян, като „изцяло катарска концепция“, която отразява гордата история и култура на страната.

Концепцията е базирана на Bayt Al Sha’ar, черно бяла палатка, използвана традиционно от номадите в Катар, символ на гостоприемство за пустинни пътници. Стадионът е проектиран от неназована група от катарски архитекти, въпреки че Dar Al Handasa се сочи за консултант по дизайна на проекта.

Вижте още: 7 случайни неща, които научихме от Мондиал 2014

Капацитетът на стадиона за Световното първенство по футбол ще е 60 000 места, като дизайнът на конструкцията позволява по-късно да бъде преустроен в по-малък (чрез премахване на горния ред седалки), 32 000 местен. Планира се премахнатите седалки да бъдат дарени на други страни „за да оставят наследство за международното развитие на футбола“.

Стадионът Al Bayt Stadium

Стадионът Al Bayt

Стадионът Al Bayt и районът Ал Кхор, ще бъдат изградени по най-добрите практики, що се отнася до енергийна ефективност. Също така Al Bayt ще спази всички предписания свързани със стандартите за благосъстоянието на работниците (Workers’ Welfare Standards). Гарантира се спазването на всички условия за безопасност, които трябва да гарантират сигурността на работниците, които ще се включат в изграждането на новите грандиозни обекти в Катар за Мондиала през 2022 година.

Първият обявен стадион Al Wakrah Stadium, ще бъде изграден в Al Wakrah (15 км южно от Доха) до 2018 година.

Източник: archdaily.com

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.