Свикнахме ли с последните места?

Една класация на „Репортери без граници”

20.04.2013

Не за първи път България е подредена на последно място в световни изследвания и класации. Защо винаги ние? Потърсете някои от отговорите в следващите редове.

Свикнахме ли с последните места или всичко ще бъде наред?

Свикнахме ли с последните места?

Защо България е на последно място?

„Репортери без граници”, за поредна година, направиха класация за свободата на словото и отредиха на България 87 място, от 179 страни. Това е срив с цели 7 места в сравнение с изминалата 2012 година, но по – тревожното в случая е, че отново сме на последно място, в Европейския съюз. Питаме ли се защо това е така или отново не ни интересува? Защо България продължава да държи последните места, в Европа и в нейните класации? Причините са много и за съжаление продължават да се задълбочават. Манталитетът ни ли е причината да сме последни в класация като тази? Българинът е свикнал да няма лично мнение по значими и не толкова значими въпроси. Това ясно се вижда както от проведените парламентарни и президентски избори, така и от референдумът – „за или против“ изграждането на атомни електроцентрали и АЕЦ Белене. Ниската избирателна активност на населението ни навежда на мисълта, че нещо не е толкова добре, колкото го показват по телевизията. Но защо нямаме мнение и защо, ако все пак имаме, не искаме да го изразяваме? Причините могат да бъдат много, но нека разгледаме само няколко.

Една от тях е, че може би сме прекалено страхливи, за да кажем каквото и да било. Не че и няма причина да е така, предвид многото смелчаци, решили да изкажат мнение и малко след това са убити. За съжаление в държава, управлявана от така наречените „мутри” и престъпници, абсолютно логично е, всички да мълчим, като овце.

Друга причина за последното място в класацията е може би, че просто, наистина сме прекалено ограничени и незнаещи. Българинът се е превърнал в нетърсещ и незаинтересуван човек. Вярваме на всичко, което чуваме по телевизията, на всичко прочетено във вестниците и списанията, както и в интернет пространството. А как проверяваме дали всичко това е истина, или някой ни лъже, с цел повишаване на рейтинга си? Ами мисля, че просто не ни пука. Вярваме си и това е! Не умеем и да разпознаваме реалното от измишльотините. От там идва и истината, че нямаме свобода на словото, защото просто няма какво да кажем. Не че толкова нямаме, колкото, че просто не си я търсим. А защо не си я търсим? Отговорът е много прост… Нямаме какво да кажем. Нямаме мнение, не сме заинтересовани, не ни е грижа какво става и сме страхливи. Това ли сме ние българите и не можем ли да се променим? Можем, но дали ще стане, никой не може да гадае. Но едно е сигурно, ако всеки от нас си каже, че от утре става нов човек и наистина го направи, то ситуацията ще е коренно различна… Е да, тогава класацията ще бъде доста по-различна. А вероятно и повечето класации занапред…

Автор: Петко Василев

Етикети:

За автора

Списание VIP