Съвети за публични говорители

Как да станете най-добрите

10.12.2015

За някои хора (включително и за мен) публичното говорене е по-лошо от това да скочат с бънджи например. Говоренето пред много хора си е пълен кошмар за огромен процент от населението (според моите наблюдения). Този страх от изправяне пред публика е вкоренен още от ученическите години и човек трудно се избавя от него. Макар и всички усилия на учителите да провокират учениците си да преодолеят притесненията.

Спомням си колко често ми се налагаше в училище и в университета да се изправя пред аудитория и да покажа проекта си. И въпреки, че знам, че няма нищо страшно, всеки път ми е толкова притеснено – коремът ми се свива на топка, зачервявам се, започвам да фъфля…. Но с времето този страх от говорене пред публика някак си намаля и сега смея да твърдя, че съм по-уверена в себе си, макар и все още да се притеснявам (което смятам за нормално).

Съвети за публични говорители – бъдете уверени, говорейки пред аудитория

Ето как да преодолеете притесненията си:

1.. Идентифицирайте от какво всъщност ви е страх

За да се преборите със страха трябва да откриете причинителя му, което не е лесна задача. Вземете лист и химикал и си запишете какво точно ви притеснява в публичното говорене. Например: „много е тихо и всички гледат само мен“, „страх ме е да не объркам нещо или да кажа някоя глупост“,…

2.. Практикувайте вкъщи

Най-добрият начин да станете добри в каквото и да било е да практикувате и то много! Заставате пред огледалото, гледате се уверено и си представяте колко добре ще изглеждате, когато се изправите пред публиката и ги зашеметите с добре подготвената си презентация.

3.. Дръжте се естествено

Няма нищо по-лошо от това да се правите на някой, който не сте. Хората веднага надушват „въздухарите“ и никак не ги харесват. Не се опитвайте да изглеждате супер компетентни, дръжте се естествено и говорете така все едно разговаряте с приятели в непринудена обстановка.

Съвети за публични говорители

Снимка: www.youtube.com

4.. Разсмейте аудиторията

Една забавна шега в началото на речта ви, ще разсмее публиката и ще я накара да се поотпусне. Така ще създадете една приятелска и непринудена атмосфера.

5.. Слушайте приятна музика преди да дойде моментът на говоренето

Когато трябва да се изправите пред стотици хора е лесно да се паникьосате. За да не мислите за предстоящото напрежение, сложете си слушалките, усилете любимата си музика и се опитайте поне 10 минути да не мислите за нищо.

6.. Подгответе се за грешки

Няма как всичко да е перфектно. Грешките са нещо толкова нормално, че едва ли някой би ви упрекнал, ако неволно объркате някои данни или презентацията ви изненадващо спре да се показва поради технически причини. Не се паникьосвайте, запазете самообладание и превърнете проблема в шега.

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.