Съвети за успеха научени от „Къща от карти“

На какво може да ни научи прочутият американски праймтайм сериал

08.12.2014

Успехът изисква добре обмислена стратегия и способност да надхитриш опонентите си. Но за да изпревариш конкуренцията трябва да мислиш няколко хода напред. Никой не илюстрира тези черти по-добре от Франк Ъндърууд, един човек, който не би се спрял пред нищо, за да утоли жаждата си за власт. Франк е познатият герой от американския праймтайм сериал „Къща от карти“.

Съвети за успеха научени от „Къща от карти“

1. Успехът изисква честен размисъл и трансформация

„Има два вида болка. Тази, която те прави силен и безполезната болка … нещо като болка, която е само страдание. Аз нямам търпение за безполезни неща.“

Ако искате да успеете в живота не можете да бъдете просто зрител. Трябва да сте актьори, да участвате активно във всички житейски сцени, да се противопоставяте на слабостите си всеки ден.

2. Успехът изисква умствена сила

„От този момент нататък сте една скала. Не абсорбирате нищо, което казвате и нищо не може да ви пречупи.“

Успешните хора не ги е грижа твърде много за чуждото мнение. Те са наясно, че би било глупаво да очакват всички хора да ценят работата им. Винаги отворени за конструктивна критика и не отвръщат на личи нападки с остро и неприемливо поведение.

3. Успехът изисква постоянни усилия и отказ от предаването (върви напред, независимо какво се случва)

„За тези, които искат да се изкатерят до върха на хранителната верига, не може да има милост. Има само едно правило: да ловуваш или да бъдеш обект на лов.“

Успешните хора не спират, когато са уморени или когато са спечелили една битка. Те се стремят да намерят новаторски решения на общите проблеми, които остават нерешени.

Съвети за успеха научени от "Къща от карти"

 

4. Успехът изисква печелене на доверие

Доверието не се получава, то се печели.

5. Успехът изисква готовност за преодоляване на съпротивлението

„Приятелите правят най-големите врагове“

Успелите хора не наричат своите съперници непременно “врагове“, но са готови да отбраняват своята позиция. В повечето случаи те си имат собствена философия и не се примиряват и съгласяват с общоприетото.

Методите на Франк Ъндърууд са безмилостни, но не може да му се оспорят резултатите, постигнати благодарение на пресметливата му личност. И все пак уроците за успех, които той предава могат да бъдат прилагани и по по-демократичен начин. Най-важното е никога да не се отказвате дори след 10 провала, да не се оставяте на другите да ви манипулират и да не гоните сляпо целите си с цената на всичко.

 

Източник: lifehack.org

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.