Да разчупим леда или тайната на добрия семинар

Как да проведем успешно една дискусия?

19.12.2013

Ние, като млади хора, ежедневно сме изправени пред нови върхове, които трябва да покорим, за да се развиваме и реализираме на трудовия пазар. Всеки ден ставаме свидетели на събития от най-различни аспекти от живота. В Бизнес средите едно мероприятие е успешно тогава, когато привлече вниманието на аудиторията на първо време, а след това разгърне изцяло своя потенциал. Това става благодарение на успешно проведени семинари и дискусии… Как да постигнем това?

Представяме Ви тайната на добрия семинар и успешно проведената дискусия… Нека просто разчупим леда

1. Бъдете подготвени – това е правило номер едно! Без значение колко много мислите, че сте компетентни относно темата на семинара и дискусията, която ще водите, направете свое собствено проучване. Никой не симпатизира на изтърканите факти и суха информация. Бъдете иновативни. Намерете нови и интересни факти. Не говорете с думите на други – те вече са чути и преосмислени.

2. Поддържайте “eyes to eyes” контакт – поддържайте зрителен контакт с възможно най-много участници в дискусията. Това оставя впечатление на откровеност и отдаденост в темата на семинара. Не случайно хората са казали, че очите издават мислите на човека. Ако избягвате зрителния контакт, рискувате аудиторията да помисли, че не сте уверен в това, което казвате, а и изкуствено създавате бариера между вас и останалите.

3. Уважавайте чуждото мнение – факт. Вие водите дискусията, но това не означава, че можете да дискриминирате хора с различно от Вашето мнение. Научете се да изслушвате другите и да оценявате казаното от тях. Позволявайте на аудиторията да изрази ясно своето становище по въпроса, а когато е ваш ред изложете своята теза.

Вижте още: Как да презентираме като Стив Джобс

4. Говорете ясно, отчетливо, на разбираем език – поставете се на мястото на слушателя. Не бихте искали да сте част от дискусия, която не разбирате напълно, не поради сложността на темата и, а просто поради неправилно подбраните езикови средства. Говорете спокойно и ясно. Разберете аудиторията, за да може и тя да разбере Вас.

5. Водете си бележки – правилото на листа  и химикала. По време на дискусията, когато изслушвате различни мнения от аудиторията, водете си бележки, записвайте най-важните изложени факти и тези. Синтезирайте ги кратко, точно и ясно, за да можете в момента, в който е ваш ред да говорите да го направите с по-голяма акуратност. Така оставяте впечатление в присъстващите за лично отношение и отдаденост не само по темата на дискусията, но и спрямо мнението на другите.

6. Не се отклонявайте от темата на дискусията – безспорно това понякога е доста трудно. Нормално е, когато има дискусия, да има и много различни мнения, които на моменти засягат значително по-различни теми от основната. Покажете на слушателите, че темата на разговор за момента е само една, и всяко отклонение от нея възпрепятства успешното провеждане на семинара и пълното разбиране на неговата тематика. Направете го спокойно, запазвайки добрия тон на общуване.

Как да разчупим леда или тайната на добрия семинар

Говорете синтезирано по време на презентация

7. Говорете синтезирано – трябва да сте наясно с факта, че Вие сте пред аудиторията с точно определена цел. Не обременявайте останалите с факти и статистики, които не засягат в основен план дискусията. Имайте на предвид, че е доказано, че при прекалено продължителни дискусии, участниците в тях губят интерес и стават по-пасивни. Вие не искате това да се случи, нали?

8. Бъдете себе си – отдава Ви се възможност да говорите в семинар и да запознаете аудиторията с определен проблем. Вложете Вашето собствено мислене в начина, по които ще го представите. В същото време бъдете обективни.

9. Обличайте се подходящо  – тук не става дума да се появите на мероприятието стриктно официално облечен, ако семинара не го изисква. Разберете същността на събитието и го пресъздайте чрез дори чрез дрехите си. Има много различни видове семинари и дискусии, някои по-официални, други по-малко. Някакси обаче дънки в комбинация с риза и елегантно спортно сако оставя по-добро впечатление, отколкото тениска и шорти, нали?

Етикети:

За автора

Георги Кърчев

Здравейте. Казвам се Георги Кърчев и съм студент в Икономически Университет Варна. Занимавам се с изготвяне на информационни материали, като любимата ми област за развитие са Връзките с обществеността. В свободното си време се занимавам с музика и изобразително изкуство. Обичам да пиша на всякакви теми, които влияят на даден аспект от живота ми - спорт, икономика, чисто човешки отношения. Смятам, че непостижими цели няма, стига да има желание за развитие. На мнение съм, че въпреки трудностите, в България не е невъзможно да се създаде успешен бизнес и съответно нормален начин за живот, стига хората да променят начина си на мислене от негативен на конструктивен.