Тайните на успеха на Леонардо да Винчи

Седем компонента, които са му позволявали да вижда света по различен начин

15.12.2014

След като ви запознахме с някои от най-големите открития на Леонардо, които са „назад към бъдещето“ и някои от най-големите изобретения на витрувианския човек, остава да си отговорим на въпроса: Как е постигнал всичко това?

Отговорът не произхожда от науката или технологията, а от начина, по който той е виждал света около себе си. Каква е била тази велика сила, която е вдъхновила, оформила и поддържала неговия творчески гений? Какви са били неговите таланти и отличителни черти, които да се опитаме да развием в нашето лично търсене на творчески способности ?

Психологът Майкъл Гелб смята, че характерния подход на да Винчи се базира на седем прости компонента, които са му позволявали да вижда света по по-различен начин и като резултат на това – да измисля различни и нови неща.

Как можем да приложим тези идеи към съвременния бизнес и към предизвикателството в търсене на нови иновации, новости назад към бъдещето?

Вижте тайните на успеха на Леонардо и седемте компонента, които са му помагали да бъде различен

Бъдете ненаситно любопитни – Леонардо е имал неутолима жажда да учи нови неща, да търси отговори на сложни загадки, да изразява идеите си в скици и винаги да предлага нови възможности.

Сезирайте неща, които другите не виждат – винаги е наблюдавал нещата по-различно от останалите. Да Винчи е използвал всичките си възприятия и никога не е ограничавал ума си, за да оцени по-богато детайлите. Обърнете внимание на това, на което повече хора не виждат. Разчупете фантазията си.

Вижте още: Из 200 принципа на успеха от Робин Шарма

Мислете едромащабно – извършвайте щателни анализи на случващото се около вас, но не подценявайте и интуицията си. Ако цените изкуството и науката, логиката и въображението, то така мислите по-мащабно.

Правете връзка с нещата – Леонардо е умеел да свързва несвързаното, приемал е сливането и пресичането на природния и физическия свят. Наблюдавал е развитието на мъничките семена до подредбата на звездите на небето. Не е изключвал несвързаността на нито един елемент на Земята.

Приемете парадокса – не се страхувайте от въпросите без очевиден отговор. Потопете се в двойствеността и несигурността и там може да откриете отговорите на най-сложните загадки, които ви тормозят.

Бъдете смели – не се страхувайте да се борите, за да докажете хипотезите си, колкото и налудничави да са те. Да Винчи не се е страхувал да експериментира и тества, да осъществи идеите си на практика и да направи онова, което никой не е направил дотогава. Бил е смел мечтател.

Мислете просветено – не спирайте да обогатявате умствените и физическите си способности. Не спирайте да учите нови неща. Не спирайте да раждате нови идеи. Не робувайте на работата си, а живейте пълноценен живот. Не спирайте да се развивате.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването