Тайните на запомнящите се търговски марки

Добрият избор на име може да направи разликата между успеха и провала.

13.10.2014

Когато става въпрос за създаване на имена на марки, Александра Уоткинс е постигнала рекорд, който трудно може да бъде надминат. Някои от особено запомнящите се имена, които тя е създала (чрез фирмата си, базирана в Сан Франциско, Eat My Words) включват: Spoon Me (бизнес за замразено кисело мляко), Eat My Dust (почистваща фирма), Power Supply (Палео ястия за фитнеси), Jazzed (уебсайт за запознанства) и Bloom (енергийна напитка).

Значението на създаването на търговски марки може да изглежда очевидно за повечето бизнесмени, но е факт колко много ужасни такива срещаме всеки ден. Това съвсем не е изненадващо, имайки предвид факта, че само в САЩ всяка година се регистрират над 6 милиона фирми.

„A името е това, което ще издържи по-дълго от всяка друга инвестиция, която направите във вашия бизнес. Дали хората ще го видят на вашата витрина, прочетат на баджа на ваш служител на някое изложение, името на вашата марка прави така критичното първо впечатление.“, казва Александра Уоткинс.

Най-големите проблеми се появяват, когато имената не са написани, така както се четат, което причинява неудобство, особено в разпространението на марката „от уста на уста“. Друг лош избор на име е, когато значението му за вас, не се възприема от потребителите по същия начин. Някои от имената закачени на „стената на срама“ на Александра са Squrl, Ipiit, Mogad, Loud3r, SmolkSignal, Xboni и Tcho. Дори не мога да ги прочета, не знам за вас.

Тайните на запомнящите се търговски марки – 4 начина как да накарате хората да ви запомнят.

Подтекст 

Свързва се с положителния търговски опит. Когато Джеф Безос решава да нарече новия си онлайн бизнес Amazon, той много добре знае, че това е синоним на огромен. И в последствие се оказва, че името е избрано изключително подходящо за огромния бизнес, в който се превръща компанията.

Вижте още: 16 капачки – милиони спасени бутилки

Смисъл

Вашите клиенти трябва да го разберат ясно. Едно име трябва да резонира със съзнанието на хората. Без значение къде и кога го видят или чуят, те трябва да се сещат, че става въпрос именно за вашия бизнес.

Тайните на запомнящите се търговски марки

Образност

Много по-лесно е да се запомни името ви, ако е свързано с определена картина. Клиентите много по-лесно ще се сетят за вашия бранд, ако го виждат в паметта си, а не просто да е свързан със случаен акроним.

Емоционалност 

Това, което наистина гради мостовете между бизнеса и хората е емоционалната връзка.

Никой не може да каже с точност какво ще работи най-добре за вашия бизнес, но е силно препоръчително да следвате съветите на опитните специалисти в областта. А резултатите…времето ще покаже дали сте взели най-доброто решение при избора на име за бранда си.

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.