Техниката Ебру – какво представлява?

Как се рисува върху вода?

20.10.2016

Създаването на изображения върху водата е повече от вълнуващо преживяване, както за самите художници, така и за зрителите, които възприемат този акт на съзидание. Авторът на подобни творби никога не знае какво точно ще се получи от неговите художествени пориви.

Творбите са нетрайни като самия живот, но въпреки това хиляди старателни ученици се опитват да усвоят и усъвършенстват тази техника на рисуване.

Техниката Ебру – какво е да рисуваш върху вода?

Смята се, че корените на това изкуство са тюркско – ислямски и то се е зародило първо в Индия, после в днешен Иран. През IX век е пренесено в Анадола. Интересното е, че свещените текстове, които съдържа Коранът, са украсени именно с рисунки Ебру.

Характерните особености на тази техника са да се изобразяват цветя, животни, общи композиции, като най-често се рисуват рози и лалета.

Техниката Ебру

Лалета, нарисувани върху вода…

Авторите на този вид картини са неизвестни, тъй като техниката Ебру е анонимно изкуство, насочено към религията и възхваляващо Аллах и неговия пророк Мохамед. Изображенията на цветя и по-конкретно на лале, носят символиката на любовта към Всевишния.

Лалето е символ на Аллах в ислямската култура.

Каква е техниката на рисуване върху вода?

„Платното“, върху което се създава картината е плитка ваничка с вода, в която за 10 дни се разтваря специална смола. За да се роди картината, в тази вода се изсипват бои, чрез които с помощта на пръстите или игла, се създават удивителни картини.

Вижте още: Lips art – шедьоври върху устните

Всичко е въпрос на въображение и опит, който се е придобивал по време на едногодишно обучение в изкуството Ебру.

Ебру или как да рисуваш върху вода

Техника за правене на Ебру

Картините могат да бъдат отпечатани върху лист, коприна, дори с рисуваната вода може да се багрят яйца или да се декорират предмети.

Според ебрутистките мюсюлмани, необятната вселена може да се побере в една малка картина, създадена от порива за изразяване на мисли, чувства и емоции.

Безспорно, творческото вдъхновение не познава граници и може да достигне до недосегаемите пространства, където се среща духовното и материалното.

Гост автор: Анелия Георгиева

Етикети:

За автора

Списание VIP