Техниката на Джобс, с която покори света

Творчески сценарии… продаване на идеи и разказване на приказки

09.01.2015

Сцената е готова. Светлините бавно гаснат, музиката се усилва и всички чакат. Ученици, партньори, служители и потребители. Да не забравяме и милионите хора онлайн, които също очакваха момента.. момента, в който Стив Джобс щеше да излезе на сцената.

Техниката, която превърна изпълнителния директор на Apple в един от най-необикновените маркови разказвачи в света, е полезна за всеки, който иска да продаде нова идея по вдъхновяващ за хората начин. В течение на повече от три десетилетия Джобс превръща пускането на продукти на пазара във форма на изкуство. Той с часове е усъвършенствал думите като поезия, упражнявал е жестовете и шегите си, докато те започнат да изглеждат естествени. И отвъд всичко, неговите презентации имаха за цел да направят три неща: да информират, да образоват и да забавляват хората.

Каква е техниката на Джобс, с която покори света и какво може да научим от него:

Разказвайте история – Джобс планира своите презентации като филм. Скицира и анимира сцените. С помощта на добре подбрана музика, видеоклипове и взаимодействие с гостите. Няма нито един скучен момент.

Нека бъде просто – едно от най-големите качества на изпълнителния директор на Apple е, че той успява да намери прости описания от едно изречение на сложните си идеи. „Mac Book Air” беше просто дефиниран, като „най-тънкият лаптоп в света“ – нищо повече. Това беше заглавието, което той искаше да плъзне по всички медии. И го постигна.

Вижте още: 5 съвета за успешни преговори от Стив Джобс

Представи врага – във всяка велика история има герои и злодеи. Приемайки, че Apple е героят, той започва с установяването на „лошия“ – защо конкурентите като IBM, Microsoft или Nokia не са това, от което клиентите имат нужда и защо тези технологични гиганти застават на пътя на прогреса.

Фокусирайте се върху ползите – не се увличайте в отделни качества. Вместо това се съсредоточете върху това защо вашата публика трябва да се интересува – какво има тук за тях? Защо да купят вашия продукт? Не забравяйте, че различните аудитории търсят различни ползи, така че винаги мислете като тях.

Силата на числото три – има три части в презентациите на Джобс – три послания, три приоритета и три ползи. Числото три е значимо, но все пак просто, драматично и запомнящо се.

Продавайте мечти – Стив Джобс не продава просто компютри или музикални плейъри, а обещание за по-добър свят. Той се отнася със страст към своите продукти, но още повече – към своите клиенти.

Използвайте кратки и ясни думи – той говори на прост, разбираем език и използва възторжени думи, вместо технически. Нарича iPhone „страхотно пъргав“ и „невероятно готин“ без да споменава килобайти в секунда или други технически характеристики на телефона.

Вижте още: 10 съвета за успешна презентация от Стив Джобс

Подберете хубава визуална среда – неговите презентации отразяват простотата и човечността на марката Apple. Няма дълги списъци, само поразителни образи и една-две думи като „мислете различно“. Неговите послания са невероятно ясни и подсилени от визуалните средства.

Големият момент – във всяка добра презентация има един такъв момент. Подберете правилно заключителните си думи и взривете публиката. Това се очаква от Вас!

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването