Говорещи прозорци

Рекламната кампания “The Talking Window” на BBDO Германия

28.07.2013

Как се прави уникална, запомняща се рекламна кампания, с използването на новостите в науката и технологията? „Говорещите прозорци“ е прекрасен пример за такъв вид успех.

Говорещи прозорци и една уникална рекламна кампания на BBDO

Обичам, когато технологиите и науката се използват по предназначение в рекламния свят. Идеална илюстрация на този принцип видях в кампанията “The Talking Window” на BBDO Германия за Sky Go. Кампанията привлече вниманието на скорошните Cannes Lions, но се оказа, че е позната и от шортлиста на Clio Awards.

Вижте още: Airbnb “събаря” Берлинската стена

Кампанията таргетира хората, които могат да се възползват от забавление в движение – а какво по-добро място да привлечеш тяхното внимание от транспорта? Идеята разчита на ефекта на костната проводимост, при която звукът се пренася през костите на черепа, а не постъпва в ухото през въздуха. С други думи, звукът има точно определена честота, която може да мине през костите и да се чуе от човека, като остава неуловим за околните. Sky Go използва технологията, за да привлече вниманието на уморените пътници, които често облягат глава на прозорците на превозното средство – на същите прозорци е поставено устройство, което вибрира с определена честота и “говори” на пътника:

Разбира се, повдига се въпросът докъде ще стигне рекламата – дори когато искаш да затвориш очи и да се “изключиш” в градския транспорт, не можеш да го направиш спокойно. Възможността за изненада на потребителите обаче е жестока и няма как да бъде отмината – а в случая е използвана много на място предвид типа на промотирания продукт.

Защо работи?

Използва иновативен похват, за да продава иновативен продукт – има съвпадение на апелите; Изненадата помага за запомняне на посланието, а то пасва добре на продукта; Кампанията разширява влиянието си извън собствения си канал – идеята трупа медийно внимание и от големи технологични имена като Gizmodo, така че допълнителният PR отзвук за Sky Go помага на марката. Честно казано, в такива случаи обикновено се надявам агенцията да приеме умерено коментарите на опонентите и да се съгласи, че някои потребители няма да харесат идеята – това обаче не трябва да плаши или да води до прекратяването й. Как приемате концепцията вие?

Вижте още: Това видео ще промени отношението ви към жените

Гост автор: Василена Вълчанова

Сайт: vasvalch.com

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.