Thin slicing – вземане на мигновени решения

Проучвания

27.02.2015

Според една много модерна напоследък психологическа теория, наречена Thin slicing (буквален превод “разделяне на тънки парчета”), хората могат да ни преценят само 5 секунди след срещата ни. Могат да правят предположения за нашата привлекателност, личност и всякакви други неща, до няколко секунди след като се запознаем.

Thin slicing – вземане на мигновени решения

Според Малкълм  Гладуел, “thin slicing”  е това, което позволява на хората мигновено да анализират оскъдна информация и да взимат “мигновени решения”, които доста често се оказват изключително рационални.

Thin slicing - вземане на мигновени решения

Снимка: beverlykelley

Човек прилага “thin slicing” всеки път, когато се запознае с нов събеседник или му зададат простичък въпрос. Мигновените преценки правят възможна всяка реакция.

Този тип преценки са валидни и на работното място. Изследвания показват, че колеги и потенциални клиенти могат да направят бърза оценка за нашия потенциал за печалба, възможност за развитие и ниво на успех.

В канадско проучване през 2011 г., на 87 студенти са били показани снимки на мъже в професионален и непретенциозен костюм. След което били попитани какъв очакват да е човекът на работното си място, разликите били очевидни. Не само че от добре облечените мъже се очаква да направят повече пари, а от тях се очаква и да насърчават по-бързо. Междувременно, от небрежно облечените господа се очаква повече вербален тормоз на работното място.

Вижте още: Десет хиляди часа до съвършенството

Друго изследване пък още през 1990 г. установява, че жени, които се обличат с прави кройки, по-тъмни цветове и изчистени форми, се смятат за по-сериозни и успешни.

От тези проучвания можем да си извадим няколко извода:

– Грижете се за външния си вид

– Пригодете погледа си към ситуацията. Трябва да изглеждате подходящо спрямо групата хора, с които работите.

– Стойте настрана от провокативни дрехи (особено важно за жените, ако искат да бъдат приемани сериозно).

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.