Ти си свободен…

Кога сме наистина свободни..?

25.05.2016

Свободата е дума, в която всеки влага различно значение. Тук не става дума за етническа или политическа такава, а за личностна, която всеки трябва да си отвоюва. Да си свободен е усещане, порив и желание. Усещането за “живот без окови” е нещото, което ни кара да се чувстваме щастливи и безгрижни, доволни от съществуването си на този свят.

Какво трябва да направиш, за да си свободен..?

Свободата във взаимоотношенията с хората – желанието да намираш общ език с всеки и да си приятел с всички, на практика е невъзможно. Затова когато някой не ти е  приятен просто спри да общуваш с него. Независимо дали става дума за приятел, колега дори роднина. Поддържането на такива отношения, които не са приятни и за двете страни, често води до агресия или автоагресия. Това на никого не е полезно. Постарайте се да намалите контактите до нула с подобни хора.

Свободата на работа – не сте роби на никой. Дори и да се опитат да Ви повлияят психически, за да се почувствате така – не им позволявайте. Винаги може да си намерите друга работа, затова изразявайте гласно мнението си.

Ти си свободен...

Свободата в работата…

Свобода в социалните мрежи – не е необходимо да обработвате една снимка часове преди да я качите. Постоянно да се съобразявате с това какво се харесва и какво не. Да се включвате в събития, които не са Ви приятни само за да сте отбелязани че сте там. Не се опитвайте да следвате живота на чужди профили и да се опитвате да сте като тях. Бъдете себе си, без значение от това колко лайкове ще получите.

Вижте още: Трудните решения за промяна

Свободата на избор при покупки – това важи за всички сфери от избор на дрехи до жилищни сгради. Не сте длъжни да си купувате някаква стока, ако не чувствате необходимост или потребност от нея. Това, че околните я имат не означава, че и на вас ви трябва. Защитавайте своята идентичност и не се съпоставяйте с другите спрямо вещите, които притежавате.

Свободата да изглеждате както си поискате – стига това да е в рамките на здравословното. Имате право да проявявате свой собствен уникален стил и да поддържате собствена визия. Не позволявайте да се появят комплекси и мании затова как изглеждате.

Свободата във вашите интереси – дали ще слушате класическа музика или ще сте фен на чалга културата това си е лично Ваш избор. Истината е, че колкото и да се опитва човек не може да избяга от своята истинска същност. Подобно нещо би могло да доведе до панически атаки или депресия. Така че дерзайте смело напред стига да не нарушавате закона.

Ти си свободен...

Свободата да имаме свободно време с любимите хора…

Свободата да разполагате със своето време – времето е най-ценното нещо, с което разполагаме и то далеч не е безкрайно. Не позволявайте да Ви манипулират за това как е правилно или не да го разпределяте. Няма по-нещастен човек от този, който не може сам да разпределя времето си. Това ще Ви накара да се чувствате жертви, а близките виновни.

Свобода да се променяте – хората не са паметници и е напълно нормално да се променят, както физически така и психически. Не се старайте да изглеждате вечно млади – всяка една възраст носи своето очарование и не се срамувайте, че променяте вашите предпочитания стилове и  чувства. Промяната винаги е нещо положително и със сигурност е по-полезна от застоя.

Вижте още: Как можем да знаем кога да се откажем?

Повярвайте, че знаете кое е най-доброто за Вас – заслушайте се по-често във вашата интуиция. Така ще се чувствате щастливи, ще поемате отговорност и ще намерите правилните хора до Вас. Не забравяйте, че и другите хора са свободни. Научете се да зачитате и тяхната свобода.

Гост автор: Гергана Георгиева

Етикети:

За автора

Списание VIP