Голямото тихоокеанско бунище

Мръсните тайни и отровените води в Тихия океан…

06.07.2014

С новата поредица на Списание VIP – “100 места, които никога няма да посетите“ ви обещахме, че ще ви покажем най-тайните, недостъпни и мистериозни места на планетата.

Първото от стоте  беше изчезналата руска подводница К-129, с която спазихме обещанието си и ви телепортирахме на дъното на Тихия океан, където лежат нейните останки. Сега нашето приключение ще продължи на територията на същия този океан, само че малко по на север.

Представяме ви голямото тихоокеанско бунище и мистериозните тайни за него

Местоположение: Северния Тихи океан

Възможност за достъп: Неопределена юрисдикция: най-голямото бунище на света

В 21 век една от най-разглежданите и коментирани теми е състоянието на екосистемата на Земята. Огромно количество неразграждаща се пластмаса с умопомрачителните размери, колкото два пъти щата Тексас се събира във водите на Северния Пасифик, а нито една държава не взима мерки за тази световна заплаха. Това огромно бунище се образува благодарение на страни от целия свят и представлява дългосрочна заплаха за екосистемата на Земята.

Голямото тихоокеанско бунище е една от мистериозните „мръсни тайни“, за която не е отговорна нито една държава и с наличието на толкова много екологични организации е някак си странно, как нито една от тях не взима мерки или поне няма ясна информация какви са причините за тази екологична опасност.

Огромното петно е формирано от тонове боклук, като над 80% от него идват от континенталните райони.

Местоположението на Бунището в Северния Пасифик се дължи на водовъртеж, което в центъра си не е толкова активно, но по краищата се върти в кръг и привлича огромен обем плуващи отломки и боклуци. Още през 80-те години на миналия век е имало съмнение от страна на еколозите за подобно явление, но едва през 1997г. бедствието е открито от Чарлз Мур и неговия екип, които са яхтена регата. В последствие Мур провежда кампании с главна цел да привлече погледа на обществото върху този „мръсен“, но разрастващ се проблем.

Пластмасата не се разлага, като останалите естествени материали, като хартията или памука, които плуват във водните басейни. Тя се разпада на все по-малки и по-малки вредни частици в продължение на стотици години, причината за загиването на множество птици и бозайници, които умират от вредните токсини отделящите се от плаващите боклуци.

Голямото тихоокеанско бунище е "мръсната тайна" на световните лидери

Голямото тихоокеанско бунище

Според последни изчисления на учените, Бунището съдържа 750 000 пластмасови фрагменти на кв/км, които нанасят неизмерими щети.

Голямото тихоокеанско бунище си остава плуващо бедствие, към което не се подхожда с особено внимание от правителствата по целия свят и е нежелана тема за обсъждане.

Ако това не беше просто плаващо бунище, а петролно находище, нещата щяха да са много по-различни, не мислите ли приятели?

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването