Тодоровден – традиции и обичаи

Ден на коневъдството и конния спорт

24.02.2018

Съботният ден от първата седмица на Великия пост, седмица след Сирни Заговезни е църковен празник, в памет на Свети великомъченик Теодор Тирон – Тодоровден.

Тодоровден – традиции и обичаи

Тодоровден е известен също и като Ден на коневъдството и конния спорт. Той е един от най-интересните пролетни празници, предвестници на Великден. Тодоровден е познат още и като Конски Великден, защото на този ден се състоят традиционните надбягвания с коне – кушии, които все още се изпълняват на много места в страната. Победителят в състезанието се окичва с венец, а в дома на стопанина му се извива дълго хоро.

Освен така известните кушии, на този ден се изпълняват и множество „0женски“ обичаи.

Докато мъжете се занимават с подготовката за конните състезания, младите булки месят специални обредни питки под формата на кон или подкова. Първа от питката опитва свекървата. И ако е вкусна питката, се раздава и другите да опитат от нея. Това е важен ритуал за сближаването на снахи и свекърви, също така за приемане на младата булка в семейството.

Вярвало се е, че на този празник Свети Тодор облича девет кожуха, възсяда коня си и отивал при Господ да го моли да изпрати лятото. Като стигнел царството Господне, забивал копието си в земята и връзвал за него юздата на коня. Господ изпълнявал молбата на Свети Тодор. На земята, където е забито копието, се вдигала пара…

Обредната трапеза за празника е постна и включва пита с мая, боб и традиционната задължителна ,,тудоровска‘‘ леща, супа от гъби, картофи, варена царевица.

Свети Тодор е покровител също така и на раждаемостта.

Тодоровден се пада на:

2018 – 24 февруари

2019 – 16 март

На този ден празнуват Теодор, Теодора, Тодорка, Дора, Доротея и други производни.

Честит Имен Ден на празнуващите!

Етикети:

За автора

Теодора Тенев

Казвам се Теодора Тенев, на 27 години. Завършила съм специалност ,,Маркетинг" в Русенския университет ,,Ангел Кънчев". Обичам да чета и пиша и това са едни от любимите ми занимания, които ме правят истински щастлива. Освен да пиша статии, до момента съм написала и книга, която се казва ,,Игрите на съдбата". Искам да се развивам в насока, която да може да ми позволи да пиша за неща, които ме вълнуват и искам да се докосна до хората чрез текстовете, които пиша.