Най-емблематичните британски забележителности

Топ 10

09.05.2015

В тази статия ще ви представим някои от най-емблематичните забележителности в Англия, Шотландия и Уелс. Великобритания е остров с дълга история и изобилие от култура. Над 16 милиона души са посетили острова през първата половина на миналата година, което прави Великобритания изключително популярна туристическа дестинация. В Англия, Шотландия и Уелс има изобилие от музеи, галерии, културни паметници и забележителности, а ние решихме да ви представим десетте най-емблематични и запомнящи се туристически места, които задължително трябва да посетите.

Представяме ви топ 10 на най-емблематичните британски забележителности

10. Ангелът на Севера – разположен е в северната част на Англия, в малък град наречен Гейтсхед. Ангелът на Севера е скулптура от художника Антоний Гормли. Изработен е от стомана и показва как ангел размахва крилете си. Височината на статуята е 54 метра.

Най-емблематичните британски забележителности

Ангелът на Севера

9. Лох Нес – „Loch” преведено от галски означава „езеро“. В Шотландия има множество езера, но Лох Нес е най-известното сред тях. Това е най-голямото езеро по обем, но остава на второ място по отношение на площта и дълбочината. Лох Нес е известно и с легендата за тайнственото, митологично същество, наречено Чудовището от Лох Нес, наречено още „Неси“.

Вижте още: Топ 10 туристически дестинации за 2015

Топ 10 на най-емблематичните британски забележителности

Лох Нес

8. Белите скали около Доувър – всеки, който навлиза в Англия от страната на Франция, не може да пропусне това невероятно творение на природата – Белите скали на Доувър са група от скали, които се сблъскват с Франция. Те са изцяло от бял цвят, което прави гледката към тях поразителна. Височината им достига 110 метра, което ги прави още по-внушителни.

Най-емблематичните британски забележителности

Белите скали около Доувър

7. Стената на Адриан – 122 година от новата ера Британия е заплашена от нашествие. Император Адриан в опитите си да предпази страната си издава заповед за изграждането на стена, която се простира по ширината на острова и ефективно отделя севера (областта на Шотландия) от юга (голяма част от региона, познат като Англия). Кули и порти са поставени по стената, а тя е охранявана от войници, които се грижат за контрола на хората, които преминават през нея.

Най-емблематичните британски забележителности

Стената на Адриан

6. Катедралата Свети Павел – това е английска катедрала, проектирана от сър Кристофър Рен. Построена е през 17-ти и 18-ти век и днес е главната действаща катедрала на Лондон. Катедралата разполага с един от най-високите куполи в света, което я прави разпознаваема от километри. В катедралата са били изпратени известни личности като Уинстън Чърчил и Маргарет Тачър, а може да видите и паметниците на Флорънс Найтингейл и сър Александър Флеминг.

Топ 10 на най-емблематичните британски забележителности

Катедралата Свети Павел

5. Лондонската кула – кулата е построена от Уилям Завоевателя през 1078 година и е трябвало да бъде царска резиденция, но всъщност се превръща в затвор. За повече от 800 години, кулата е приела някои от най-известните, подли и ужасни престъпници, които светът някога е виждал като: Ан Болейн, Уолтър Ралей, Лейди Джейн Грей и близнаците Крамп.

Вижте още: Един ден в Лондон – чрез 1017 снимки

Най-емблематичните британски забележителности

Лондонската кула

4. Бъкингамският дворец – дворецът е построен преди повече от 300 години и оттогава е една от основните резиденции на британското кралско семейство. Намира се в Лондон, а точно пред основните порти е поставен мемориалът на Виктория. Посетителите винаги са в състояние да разберат дали Кралица Елизабет II се намира в Бъкингамския дворец: ако флагът на монархията е вдигнат високо, то значи нейно величество се подвизава зад стените на резиденцията. Някои участъци от двореца са открити за обществеността, така че е възможно да обиколите стаите, където са живели някой от най-известните крале и кралици в историята на Англия.

Най-емблематичните британски забележителности

Бъкингамският дворец

3. Окото на Лондон – “The London Eye” или известно по-рано под името “Millennium Wheel” е гигантско, бавно движещо се виенско колело, което се намира на брега на река Темза. Колелото се извисява на почти 120 метра височина, като разполага с 32 капсули. Отнема около половин част, за да се направи пълно завъртане. В най-горната част на колелото може да останете заслепени от гледката, която ще откриете, така че не е изненада, че това е едно от най-популярните британски туристически атракции.

Най-емблематичните британски забележителности

Окото на Лондон

2. Дворецът на Уестминстър – сградата на Парламента (съдържаща Камарата на общините и Камарата на лордовете) известна още като Двореца на Уестминстър. Сградата е разположена в близост до река Темза. Тя е свързана и с емблематичната часовникова кула наречена Биг Бен. В действителност, това, което повечето хора не знаят е, че името Биг Бен се отнася само за самата камбана. Официалното име на кулата е Елизабет Тауър.

Най-емблематичните британски забележителности

Дворецът на Уестминстър

1. Стоунхендж – най-известнияt паметник в света, разположен в графството Уилтшър. Смята се, че Стоунхендж е праисторически паметник на около 4000-5000 години. Самата архитектура и строителството се поставя под много големи дебати. Смята се, че това е площ от голямо религиозно значение за „Новата ера“, Паган и други вярвания, особено по време на лятното и зимното слънцестоене. Това е част от световното наследство, което привлича милиони посетители всяка година.

Най-емблематичните британски забележителности

Стоунхендж

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването