Топ 6 трендове в маркетинга на социалните мрежи за 2014-та

Годината сега започва, така че предстои да разберем как и накъде ще се развиват социалните мрежи

04.01.2014

Навлязохме в един нов период – нова година и е време да помислим как ще се развива онлайн бизнесът. Дали си заслужава да се влагат пари за реклама в социалните мрежи и какви ще са бъдещите тенденции за развитие в тази област.

Нека се запознаем накратко с прогнозите, относно развитието на настоящите номер 1 социални мрежи, оповестени от Forbes.

Представяме ви топ 6 трендове в маркетинга на социалните мрежи за 2014 година

1. Инвестирането в социалните мрежи ще стане необходимост, а не лукс – както много хора, вече са осъзнали, социалните мрежи гъмжат от потенциални клиенти, които трябва да се „ухажват“ интензивно и същевременно ненатрапчиво. Това налага и компаниите да обмислят добре стратегиите си, да съгласуват правилно съдържанието/продукта, целенасочената онлайн реклама, както и представянето в социалните мрежи.

2. Google + ще е стане главен фактор – Facebook продължава да е лидер на база брой активни месечни потребители (1.15 милиарда, по-последни преброявания), следван от Google + ( 343 милиона активни месечни потребители).

Но Google + не влиза точно в стандарта „социална мрежа“, това е част от гигантска интегрирана схема на Google засягаща SEO оптимизацията, социалните сигнали, персонализираното търсене, и история на търсенията по различни фактори.

Топ 6 трендове в маркетинга на социалните мрежи за 2014-та

Какво ни очаква в света на социалните мрежи през 2014

3. Снимково ориентираните мрежи ще постигнат огромен успех – през 2013-та се забелязваше стабилният растеж в споделянето на снимки и видеа, надминавайки това на текстовите материали. Визуалното представяне ще е ключов фактор във всяка една маркетингова стратегия. Pinterest ще продължи да се интерпретира, като „women‘s only“ , другите снимково ориентирани мрежи ще бележат стабилен ръст и определено трябва да се помисли добре относно „споделеността“ на снимковите материали, използвани в уебсайтовете.

4. MySpace, странно или не, ще прогресира към стабилен растеж – с преобразяването си през 2013-та и прилагането на изцяло нова стратегия за брандинг, изглежда че MySpace е готов за „прераждане“. С апликацията за iPhone, която позволява на потребителите да получават лични съобщения и да си правят свои собствени, персонализирани радиа/плейлисти, бившата любима мрежа спечелва малко по-малко постоянна аудитория.

5. LinkedIn ще стане най-голямата мрежа за B2B бизнес връзки – номер 1 професионална мрежа (238 милиона потребители), LinkedIn ще задържи позициите си и през тази година, със стабилен растеж.

6. Facebook и Twitter, ще запазят позициите си, но ще трябва пряко да се борят с набиращия сили Google + – Google са малко раздразнени от факта, че потребителите все още не искат да използват активно Google +, затова предприемат и радикални мерки. Google Blackmail заплашва потребителите, които не са се регистрирали в Google +, с изваждане на бял свят на „черния списък“ на всички техни търсения и лични имейли – това е показано във viral видео, което обиколи мрежите.

Годината сега започва, така че предстои да разберем как и накъде ще се развиват социалните мрежи.

Източник: forbes.com

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.