Топ градове, където да опитате най-доброто кафе

Дестинации за любителите на кофеиновата напитка

27.08.2014

Любовта към кафето е чувство, което развиваш през годините на съвместното ви сутрешно събуждане. Отначало може и да не сте се харесали или пък може би е било любов от пръв поглед… Има нещо интимно в онзи момент, когато сте само ти и чашата ароматна напитка. Любимият аромат е нещото, с което милиони хора по света се събуждат всеки ден.

Ако и Вие обичате кафето колкото мен, със сигурност ще искате да посетите градовете, които се славят с най-доброто качество и приготвяне на любимата напитка.

Топ градове, където да опитате най-доброто кафе

1. Рим, Италия

Съвсем очаквано може би започваме кафе тура си от Италия, страна позната с прецизния си вкус към храната и напитките. Всички съдържатели на кафенета в Рим (които са много), приемат бизнеса си изключително сериозно. Не могат да си позволят да се сервират разводнена чаша кафе или такава с лош вкус. Италианците обикновено предпочитат еспресото им да е с плътен и наситен вкус, черно на цвят и леко подсладено

2. Хавана, Куба

Предполагам, че първата асоциация за този град са хаванските пури. Но не само те си заслужават разходката до Куба. Популярното еспресо в Хавана има две основни разновидности – Café Cubano (еспресо шот, сварено със захар) и Cortadito (еспресо шот с мляко).

Вижте още: Гениалният дизайн на Chemex Coffeemaker

3. Рейкявик, Исландия

Рейкявик звучи, като малко странен избор за тази класация, но през последните десетилетия, исландците обръщат специално внимание на варенето на кафе. Страната има и много добри изяви по националните състезания за баристи.

4. Виена, Австрия

Когато става дума за кафе, Виена е начело на класациите. Кафенетата на града са част от “нематериално културно наследство” на ЮНЕСКО през 2011 година.

Във Виена може да се насладите на прекрасно приготвени капучино и еспресо напитки, както и на местното Wiener Melange (“един еспресо шот се сервира в голяма чаша за кафе,  гарнирано с горещо мляко и млечна пяна”).

5. Сиатъл, САЩ

В Сиатъл може да откриете както шикозни кафенета, така и такива от по-непретенциозен и артистичен тип. А напитките, които се сервират претендират за топ качество.

Топ градове, където да опитате най-доброто кафе

Къде може да опитате най-доброто кафе

6. Мелбърн, Австралия

В Мелбърн толкова много се обича кафето, че градът домакинства редовно годишното кафе изложение. Това, което прави Мелбърн примамлива дестинация за любителите на напитката е начинът, по който градът е разделен на няколко “села”, всяко със своя собствена специфична култура. Най-препоръчвани напитки в Мелбърн са обикновено лате или други кафе напитки с мляко.

7. Истанбул, Турция

Турското кафе няма как да не се хареса и на най-претенциозния вкус. С добре подбраните кафени зърна и уникалния си метод на приготвяне, напитката е нещо, на което си заслужава да се отдадете с всичките си сетива.

8. Адис Абеба, Етиопия

Смятан за “родното място на кафето” и един от топ производителите на кафе на зърна в света днес. Не е изненада, че кафето е важна част от етиопската култура. Ако присъствате на кафе церемония, ще се насладите на печене и мелене на зърна, след което сварени в глинен съд.

Списъкът не претендира да е пълен и изчерпателен, но пък ни дава идеи за предстоящи пътувания.

А Вие, в кой град сте опитвали най-доброто кафе (независимо дали е в списъка)?

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.