Пилотният завод за изолиране на отпадъци (WIPP)

Едно от 100-те места, които никога няма да посетите…

07.12.2014

Пилотният завод за изолиране на отпадъци, наречен още WIPP се намира в Ню Мексико и от 1999 г. служи за сметище на голяма част от американските трансуранови отпадъци. След щателни проучвания, учените установяват, че стабилните тектонични и геоложки характеристики са подходящо място за сметището, като се очаква то да поеме над 35 000 пратки от отпадъци за период от 35 години.

Представяме пилотния завод за изолиране на отпадъци в Ню Мексико, наречен още WIPP

Местоположение: Делауеърски залив, САЩ

Възможност за достъп: Достъпът е ограничен: това е дълбоко хранилище за ядрени отпадъци на Америка

Трансурановите отпадъци се състоят предимно от дрехи, инструменти, тъкани и разни други материали, които са били заразени с радиоактивни елементи с атомно число по-голямо от това на урана. Това са най-опасните отпадъци, получавани като страничен продукт от различните американски ядрени изследователски програми, а премахването им е истинско предизвикателство за правителството на САЩ. Делауерският залив е солен басейн, формиран през пермския геоложки период, което е преди около 250 млн. години от плитко море, преминало през серия циклични изпарения, и е избран заради геоложката стабилност на терена и липсата на потенциално опасни подземни води. Конгресът на САЩ дава разрешение за изграждането на WIPP през 1979 г., а изпитанията на съоръжението започват през 1988 г. През март 1999 г. пристига и първата пратка отпадъци от лабораторията за изследване и разработка на ядрени оръжия Лос Аламос в Албъкърки.

Вижте още: Комплексът Шайен Маунтин

Трансурановите отпадъци се делят на два основни вида: „Обработвани ръчно“, което означава, че могат да бъдат обработвани от работниците в контролирани условия без допълнителна защита извън тази на контейнера, в който пристигат: и „Обработвани дистанционно“, което значи, че излъчват високи нива на радиация и следва да се транспортират и обработват в облицовани с олово контейнер.  Помещенията за складиране на отпадъчните материали са разположени на около 600м под повърхността на басейна или с други думи около един път и половина по-дълбоко от височината на Емпайър Стейт Билдинг. Когато помещението се запълни, то рано или късно ще се продъни, а процепите ще бъдат запълнени със сол, докато целият WIPP бъде напълно затворен на стотици метри под земята.

Пилотният завод за изолиране на отпадъци

Пътищата около WIPP са строго охранявани

Вижте още: Архивите в Гранайт Маунтин

Достъпът до завода е строго контролиран и цялото съоръжение е заобиколено с голяма ограда. Всеки, който посещава пилотният завод за изолиране на отпадъци, е служебно задължен да изгледа обучителен филм, преди да влезе, както и да носи подходяща екипировка. Всички пратки с отпадъци се проследяват със сателит от централна контролна зала, а всички пътища до завода разполагат със система за строг охранителен режим, както и с около 20 000 подготвени специалиста в случай на авария.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването