Тялото говори – Вродени жестове

Вижте, кои са вродените ни жестове

11.04.2013

Знаете ли, че по време на разговор, тялото ни дава 80% от информацията, а не думите. Ние основно общуваме чрез жестовете, които си разменяме. Ако ги наблюдавате внимателно и знаете тяхното значение, ще усвоите способности да виждате това, което другият се опитва да скрие.

В поредица от няколко статии, ние ще Ви запознаем с основните жестове, които говорят.

Интуиция и предчувствия

Тя е вродено чувство и всички я имаме. При някои е по-силна, при други не. Всеизвестен е и фактът, че жените, по правило, имат по-развито чувство за интуиция. Представете си, че сте оратор и говорите пред публика. Ако по време на Вашата реч забележите, че хората стоят с наведени глави, облегнати на облегалките и скръстили ръце, Вие интуитивно ще усетите, че нещо не е наред и ще промените подхода в речта си. Но, в случай, че Вашата интуиция не е добре развита, ще продължите речта си, без да забележите отегчението на хората.

Женската интуиция е дори опасна, в някои случаи. Горко на неверните съпрузи или гаджета, които си мислят, че ще „минат между капките“. Вашето момиче ще усети лъжата и ще Ви накаже за нея, дори и да мислите, че Вашата лъжа е била успешна. Тази интуиция се засилва многократно, когато жените станат майки, защото през първите няколко години, единственият начин за общуване между тях и детето им, е чрез жестове.

Тялото говори – Вродени жестове

Има нещо като генетичен код, който се предава на децата и от самото си раждане, те могат да правят някои неща, без да са били научени:

• Те могат да сучат – никой не ги е учил, но от появата си на бял свят, те могат да се хранят и знаят, че храната трябва да е мляко.
• Различни видове усмивки – те също са генетичен код. Учени са изследвали деца, както и слепи хора и са открили, че всички владеят „набора от усмивки“, без някога да са ги виждали.
• Лицеви мимики – учени са провели изследвания с 5 културно, физически и демографски различни нации и са установили, че мимиките, служещи за изразяване на конкретна емоция, са еднакви при всички тях.
• Когато скръствате ръце пред гърдите си, можете ли, без да го правите, да кажете дали лявата или дясната стои отгоре? Вероятно не. И ако „Вашият начин“ Ви е изключително удобен, то размените ли местоположението на ръцете си, ще почувствате дискомфорт. Смята се, че това също е вроден жест и не може да бъде променян.

Жестове, еднакви по цял свят

• Ще започна с това, че кимането навсякъде означава „Да“. Само че, при нас не е така. Ако си в България и не си българин, тежко ти и горко, наложи ли ти се да се оправяш с кимане. Всъщност и аз се обърквам. Но при нас е интуитивно възприемането на „да“ или „не“, независимо дали човекът кима или си върти главата наляво, надясно. Веднъж бях свидетел на комична случка. Германец, в Златни пясъци, питаше шофьора на градския автобус, дали ходи в града. Шофьорът отговори „Даааа-дааа“ и въртеше глава наляво-надясно. Тогава, чужденецът не се качи в автобуса и си тръгна, а шофьорът остана потресен от действията му, повдигна рамене, затвори вратите на автобуса и потегли към Варна.
• Оголване на зъбите – е не толкова явно и буквално, но обектът на вашата ярост със сигурност ще забележи колко Ви е ядосал.
• Присвити рамене – или с думи, „не знам“. Състои се от 3 части – присвити рамене, повдигнати вежди и открити длани.

Автор: Анелия Мъглева

Етикети:

За автора

Списание VIP