Трезорът за рецептата на Coca-Cola

Каква е истината за тайната рецепта на една от най-продаваните напитки в света?

14.02.2015

Coca-Cola или иначе казано най-любимата напитка в света с отчитани 1.7 млрд. продажби всеки ден. Митологията около тази марка е толкова голяма, че нейната рецепта е може би най-прочутата търговска тайна в историята. Ревниво пазена от момента, в който е записана на хартия за първи път в началото на XX в., днес тя се съхранява в един невероятен трезор, който изпълнява ролята и на туристическа атракция.

Трезорът за рецептата на Coca-Cola е едно от 100-те места, които никога няма да посетите

Местоположение: Атланта, САЩ

Възможност за достъп: Високо ниво на сигурност: хранилище на тайната рецепта за прочутата напитка.

Историята на Coca-Cola започва в Атланта, през 1886 г. с един химик на име Джон Пембъртън. Изправен пред заплахата на сухия режим, той решава да създаде не алкохолна напитка. Резултатът е кафеникав сироп, който възнамерява да рекламира като своеобразна панацея. Съвсем случайно обаче известно количество от сиропа се смесва с газирана вода, създавайки напитката, позната и обичана до днес. Въпреки таланта си на създател на еликсири, Пембъртън е отчайващ като бизнесмен.

През 1891 г. той продава бизнеса си на Ейза Григс Кандлер за скромната сума от 2300 щатски долара. Кандлер бързо разбира, че стойността на покупката му се крие в характерния вкус на Coca-Cola и забранява рецептата й да бъде записвана, за да я предпази от копиране. През 1919 г. Ърнест Уудръф в качеството си на ръководител на група инвеститори купува компанията от рода на Кандлер. Покупката се осъществява чрез заем, който Уудръф осигурява, предлагайки формулата на Coca-Cola като допълнителна гаранция.

Вижте още: Coca-Cola планира да помага на стартъпи

Coca-Cola се придържа към принципа никога да не завежда съдебни дела за запазена марка срещу тях, защото това може да я принуди да разкрие тайната на формулата си в съда. Смята се, че базисната формула съдържа смес от кофеин, карамел, кока, лимонова киселина, сок от лайм, захар, вода и ванилия. Онази част от формулата, която остава неуловима , е така наречената „Стока 7х“ – съставката, отговорна за уникалния и специален вкус на напитката, въпреки че съставлява само 1% от нейния обем.

През годините мнозина твърдят, че са разкрили тайната за рецептата на Coca-Cola, но от компанията са непреклонни, че никой досега не е открил точната формула.

Трезорът за рецептата на Coca-Cola

Трезорът, който пази тайната рецепта в World of Coca-Cola

Един от митовете за тайната рецепта е, че малка група от хора в компанията знаят точната формула и им е забранено да пътуват заедно от страх да не преживеят катастрофа и рецептата да се загуби завинаги. През 2011 г. формулата е преместена от Сън Тръст Банк в новия специално построен трезор в постоянната изложба World of Coca-Cola. Металната кутия, за която се смята, че крие рецептата, е положена в новия висок два метра стоманен трезор пред погледа на медиите. Той никога не се отваря и е защитен от бариера, която държи публиката на няколко метра разстояние. Целият район е под видео наблюдение и строги мерки за сигурност.

До ден днешен това остава една от най-големите загадки, която е любима на мнозина почитатели на конспиративните теории.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването