Тунелите за контрабанда между САЩ и Мексико

Границата между САЩ и Мексико има репутацията на една от най-пропускливите граници в света

27.09.2014

Колкото и да държат на сигурността, американците се славят с границата си с Мексико. Простираща се на повече от 3000 км, границата между САЩ и Мексико има репутацията на една от най-пропускливите граници в света. Факт! Тук правителствата и на двете държави от доста време водят кървава война с наркобосовете за пресичането на потока от нелегални наркотици. Войната е ожесточена до такава степен, че вкарва търговията на наркотици буквално под земята.

Тунелите за контрабанда между САЩ и Мексико са едно от 100-те места, които никога няма да посетите

Местоположение: Границата между САЩ и Мексико

Възможност за достъп: Достъпът е ограничен, освен ако не сте някой от наркотрафикантите и знаете друг таен тунел.

Докато търговията с наркотици очевидно вреди на общностите и на двете страни, някои от мексиканските градове са се превърнали буквално в зони за военни действия. Оцененият за милиарди долари бизнес, ежегодно носи вината за около 50 000 жертви в Мексико. От 2000-та година насам, правителството на Мексико започна ожесточена битка с наркокартелите. Вследствие на тази офанзива на мексиканското правителство картелите заработиха несъмнено по-ефикасно, като дори са подобрили въоръжението и организацията си с военна прецизност.

Тунелите за контрабанда между САЩ и Мексико

Тунел за контрабанда

Техният безскрупулен прагматизъм личи ясно от прокопаването на тунелите, които улесняват пренасянето на наркотици от едната страна в другата. Някои от съоръженията са дълги близо 800 метра и са снабдени с осветление и вентилационни системи, както и релси за електрически колички.

Подът на тунелите обикновено е покрит с дървени плоскости, а в някои случаи дори е бетониран. Дренажната система предпазва от подпочвените води. Достъпът до тунелите може да бъде осъществен с въжена стълба, а някои от по-усъвършенстваните разполагат с дървени стълбища и хидравлични асансьори. Такава впечатляваща конструкция предполага, че контрабандистите си сътрудничат с инженери и професионални строители. Разположението на тунелите е концентрирано около Тихуана от мексиканска страна и Сан Диего от американска. Обикновено се намират в частна собственост или изоставени складове.

Вижте още: Армейският склад Хотърн

Според изчисления, прокопаването на всеки тунел отнема от 6 месеца до една година, като се използват ръчни инструменти и пневматични уреди. Според официални данни от 1990 година насам са открити повече от 150 незаконни подобни съоръжения, като заловената марихуана възлиза на стотици тонове.

До кога тази война ще продължи? Предвид печалбите на този незаконен бизнес, едва ли някога ще спре…

Централата за перспективни разработки

Вижте още: Скънк Уъркс – централата за перспективни разработки

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването