Търсете най-доброто в хората

Не търсете винаги най-лошото в хората, а точно обратното

29.01.2015

Един от най-тъжните факти на тази планета е, че много хора търсят винаги най-лошото в другите. Като се замисля и аз съм го правил, а без съмнение и вие. Това е нещо човешко, ако може така да го наречем. Но не трябва да е така. Не трябва винаги да търсим най-лошото в хората, без да знаем какво им се е случило. Може би понякога собственият ни гняв, собствените ни страхове и ограничения ни карат да обвиняваме и съдим другите. Ако някой закъснее за среща, започваме да мрънкаме и го обвиняваме, че не е точен човек. Ако някой направи грешка докато приключва касата с оборота, започваме да мърморим колко некомпетентен и некадърен е той. Ако някой обясни нещо погрешно го обвиняваме, че е лъжец или в по-добрия случай фантазьор. Тук идва и разликата между обикновения човек и истинския лидер. Лидерите винаги търсят най-доброто в хората и винаги са готови да им помогнат, да развият потенциала си.

Винаги търсете най-доброто в хората и им помагайте да се развиват

На всеки лидер му се налага да взима трудни решения, когато е необходимо. В много случаи тези решения не се харесват на останалите, но не това е вашата цел. Вашата цел не е да се харесвате на останалите, като лидер. Вашата цел е да развивате служителите си и да ги разбирате, когато се налага.

Ако някой закъснее за работа не го съдете, може би той има проблеми с управлението на собственото си време. Ако не може да управлява времето си правилно тук може да се намесите вие и да му помогнете. Да развиете тази му отрицателна черта. Ако някой е приключил касата с оборота и е допуснал грешка, може би е избрал лош начин за изчисление или просто има лоша организация. Отново може да му помогнете и да развиете тези му минуси. Ако някой е подал грешна информация, може би има слаби комуникационните умения, което е още една възможност да му се помогне.

Вие като лидери трябва да виждате най-доброто в хората, а не най-лошото. Причината за повечето грешки, които хората правят е, че не ги осъзнават. Тук идват и вашите умения и качества да показвате на служителите си къде грешат и да ги накарате да се самоусъвършенстват с всеки изминал ден. Така те ще намерят подкрепа във вас и ще си вършат работата много по-добре. Когато са спокойни на работното си място и чувстват подкрепата ви ще правят и много по-малко грешки, което е добре за вас и компанията ви.

Ако търсите винаги доброто в хората, не само че повечето от тях ще искат да се представят по-добре пред вас, но и вие ще бъдете по-щастливи и ще виждате повече добро във вашия свят. Това е вашата награда.

Ще завърша тази статия с един много хубав цитат, точно по темата:

„Най-важната ви задача е да развивате хората си, да им давате шанс да постигнат мечтите си“ – Джек Уелч.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването