Учтивите лидери ръководят по-продуктивни екипи

Лидерът не е "гадният и наперен" всезнайко, за който го смятате

21.08.2015

Всички сме чували за лидерите, които управляват с железен юмрук, онези емблематични изпълнителни директори с темпераменти, наподобяващи гръмотевична буря. Такива силни характери са добре познати бизнес икони, като Стив Джобс и Доналд Тръмп.

В крайна сметка всички се възхищават на успеха им, но екипите им са толкова стресирани и изморени, че не издържат дълго в подобни компании.

Задачата на лидера не е да стресира и да деморализира служителите си, напротив. Един добър шеф/водач трябва да проявява разбиране и да се държи учтиво и любезно – да кара хората си да се чувстват незаменими.

Учтивите лидери ръководят по-продуктивни екипи – бизнес поуки за един бъдещ лидер

1. Този тип лидери виждат служителя си, като човек, не като работник

В живота, а следователно и на работа, всички ние искаме да се чувстваме признати, уважавани и забелязани. Когато шефът признава добрата ви работа, автоматично се чувствате валидирани.

С показването на признателност, лидерът показва интереса си към вас и проправя път за развитието на отношения на уважение и разбирателство.

Вижте още: 50 урока по лидерство от Робин Шарма

2. Те спомагат за създаването на екипна среда

Един ефективен лидер третира мнението и идеите на служителите си с уважение, независимо от „статута“ на работното място или времето, което човекът е прекарал в компанията. Този тип шефове насърчават положителна среда, където хората имат продуктивни нагласи и готовност винаги да работят по-усилено.

Учтивите лидери ръководят по-продуктивни екипи

Снимка: pixabay.com

3. Знаят как да мотивират екипа си

Балансираният и вдъхновяващ лидер разбира, че повечето часове работа невинаги водят до ефективност и, че едно просто „благодаря“, значи много за всеки човек.

С този вид лидер, независимо дали сте начело на екипа по продажбите или правите кафето, вашият принос е оценен.

4. Отворени са към нови идеи и иновации

Оригиналните лидери насърчават инициативността и следователно развиват нови идеи. Чрез възприемане на нови мисли и виждания в своята област, бизнеса ръководен от този вид лидери, често е на челните позиции в индустрията.

Вижте още: Лидерството започва от вкъщи

5. Те служат за пример

Мениджъри, които дават личен пример обикновено насърчават среда на ангажираност и лоялност в резултат на единство и сътрудничество. Този вид лидери работят толкова усилено, колкото и самите служители и винаги практикуват това, което проповядват.

Дори и все още да не ви се е наложило да бъдете лидер, ще дойде ден, в който ще влезете в тази роля, независимо дали в семейството или в работата. И когато този ден дойде, не забравяйте, че повечето отговорности, власт и пари не трябва да са за сметка на отношенията ви с хората.

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.