Умението контрол на ума

320370_401804023219535_415062654_n

 

Замислете се колко голяма роля има способността да контролираме разума над емоциите. Всъщност, тя е много по-всеобхватна, отколкото можем да си представим. Способност, която усъвършенстваме цял живот.

Разбира се, ние сме човешки същества, с всичките ни недостатъци и несъвършенства и елемента контрол ни позволява да правим най – добрата услуга на себе си, при решаване на проблеми, както в ежедневието, така и на работното място. Контролът е един от елементите на себепознание. Чрез него можем да видим света по – много по различен начин.

Колко пъти Ви се е случвало да трябва да дегостирате дадена храна, която не сте опитвали до момента? Първата Ви реакция е “Не, не, аз не искам”! За това говоря, за неумението да превъзмогнете първоначалната отрицателна емоция. Започвайки да мислите на първо емоционално ниво, забравяте да погледнете и от разумна гледна точка. Защо пък да не опитам? Мисля, че така е много по – лесно.

Най – добрият съвет, който бих Ви дала е просто пребройте до 10 преди да отречете, каквото и да било. Дори, когато сте ядосани, нервни, това правило важи в пълна сила. Сигурна съм, че в такива моменти казвате неща, които не бихте искали, само, защото не можете да овладеете първичната емоция. Да, знам не е лесно, не съм и казала, че е лесно, но е възможно. При позволяване на емоцията да бъде поддадена на контрол, можете да се изумите от резултатите. Само едно простичко правило, а голяма крачка за вашето израстване.


Автор: Десислава Черкезова