Какво е да си управител на малка фирма

Добре е да имате „едно наум“ за следните неща...

04.01.2016

Въпреки че в нашата страна за малка фирма се приема компания с до 250 служители, голяма част от фирмите са със значително по-малък персонал.

Имате предложение за работа в малка фирма тип „семейна“ и ви предстои да ръководите екип от около 15-20 човека?

Добре е да имате „едно наум“ за следните неща:

В малките фирми интригите са повече

Не е изключено още с встъпването ви в длъжност да ви бъде намекнато кой с какъв статут е в компанията, кои служители са в конфликт и кои в приятелски отношения.

Запознавате се с подробности от личния живот на подчинените си

Неудачите и семейните проблеми на служителите няма как да не станат ваше достояние, особено ако всекидневно имате пряк контакт с тях.

Вижте още: Дайте свобода на служителите си

Изискват от вас доста повече работа от това, което е посочено в длъжностната ви характеристика

Ангажирани сте и извън работно време, защото няма човек, който да може да вземе решение, по какъвто и да е въпрос вместо вас – нямате заместник.

Ако имате повече от един шеф, трябва да лавирате между решенията, изискванията, настроенията и препоръките на всеки един от тях

Не е изключено често те да се разминават, особено ако между самите съдружници липсва добра комуникация.

Какво е да си управител на малка фирма

Какво трябва да знаем за подчинените си в малките фирми

Роднините!

И понеже става въпрос за семейна фирма, не можете да игнорирате роднините на шефовете си. Съпруги, деца, родители – вероятно ще ви се налага да организирате закупуване на самолетни билети, търсене на хотели, или да водите любезен половинчасов разговор със съпругата на шефа, точно, когато имате най-много спешни задачи.

Не на последно място, харесва ли ви или не, препоръчително е да изразявате изцяло положителна нагласа за работа в малката фирма

За да се докажете като професионалист и добър ръководител, от вас се очаква да давате много повече от това, което се очаква от вас, да проявявате инициативност, но наред с това винаги да се допитвате до шефовете си за по-важни решения или кардинални промени.

Гост автор: Анелия Георгиева

Етикети:

За автора

Списание VIP