Урок по дзен

Притча за пълната чаша

25.06.2017

В стремежа си да станем по-добри и да достигаме все повече висини, се затрупваме с ужасно много работа и информация. Често толкова усилено искаме да научим някои неща и да се подобрим, че забравяме да даваме малко почивка на мозъка си.

Няма как да научим нещо ново, ако не отворим съзнанието си към нови възприятия и не се отървем от излишната информация.

Урок по дзен – притча за пълната чаша

“Уважаван професор отишъл при дзен учител и го помолил да го посвети в тайните на дзен.

– Добре си дошъл – поканил учителят професора.

Те седнали на възглавници един срещу друг.

Учителят сложил да се загрява тенджера с вода на мангала пред себе си, докато професорът му разказвал за всички книги, които е изчел за дзен.

Водата завряла, учителят приготвил чая, а професорът продължавал да говори за всички тайни на дзен, които научил от разговори с други свои просветени колеги.

Учителят започнал да налива чая в чашата му. Наливал, наливал, наливал, докато чашата преляла и чаят започнал да се излива на пода.

– Какво правите? – скочил професорът. Чашата е пълна, не може да налеете нищо повече в нея.

– Умът е като чаша – казал учителят. – Как искаш да го запълниш с нещо ново, ако първо не си го освободил от излишното?”

Из ‘Скритият дар – 101 притчи за истински ценното в живота’

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.