Успешен или досаден шеф сте?

Вечно намусен, мрънкащ по цял ден, или позитивен и мотивиращ..?

02.06.2013

Ръководите проект? Имате собствен бизнес или просто, сте шеф на даден отдел? Задавали ли сте си въпроса -„Дали сте успешен шеф?“ или „мрачният“ шеф, който всеки избягва?

Ще ви предложим 10 начина да разберете дали сте успешен или досаден шеф, вечно мрънкащ или мотивиращ останалите

След като видите колко от тези неща правите всеки ден, сами ще разберете от кой вид „шефове“ сте.

1. Отворен сте към персонала си – да бъдете мотивиращ, респектиращ и добър шеф, не означава, че трябва да сте лош и груб със служителите си и да ги карате да се страхуват от вас. Уверете се, че те ви имат доверие и може да споделят с вас. Правете срещи с всеки един от тях. Личното време, което им отделяте ще ги мотивира и ще вдигне ефективността им на работното място.

Успешен или досаден шеф сте?

Бъдете лидер, а не зъл шеф

2. Бъдете решителен – вие сте шефът. Вие сте този, който взима важните решения, а не екипът ви. В случай, когато взето от вас решение се окаже грешно, поемете вината върху себе си. Не я прехвърляйте върху екипа си. Освободете напрежението от служителите си и това ще ви гарантира по-ефективна работа от тяхна страна.

3. Вие определяте целите – да, точно така. Вие сте шефът и вие определяте за какво ще се борите. Напомняйте често на вашите служители, какви са ценностите на фирмата, какви са целите ви, и за какво се борите. Напомняйте и каква роля изпълняват те и какво се очаква да свършат. Накарайте ги да се почувстват важни и да разберат, че тяхната работа е ценна и те допринасят за общото благо на фирмата.

4. Бъдете отговорни – пазете реномето на вашите служители. Създайте среда, в която служителите имат доверие на шефа си. Бъдете отговорни спрямо тях и техните амбиции.

5. Бъдете точни – ходете на бизнес срещи и гледайте да не сте от хората, които закъсняват. Покажете, че сте точен и сериозен човек. Както знаете, успешните лидери, постоянно са под наблюдението на медиите и конкуренцията. Всяка ваша грешка може да е фатална за реномето на вашия бизнес. Пазете себе си и вашите служители от неправилно обмислени действия!

6. Правете атестации – всеки служител се надява да бъде забелязан от своя шеф и да знае, че допринася за развитието на фирмата. Правете атестации на всеки 6 месеца и давайте коментари за работата на вашите служители. Обръщайте внимание, дори на най-малките детайли, защото те също създават отношение на доверие във вашите служители. Обратната връзка е много важна във всяка една фирма.

Как да станем успешен лидер?

Изградете екип, а не вражески екипаж

7. Следете екипа си – всеки успешен лидер знае възможностите на всеки един член от екипа си. Трябва да сте експерти в това, как да изкарате максимална ефективност от всеки ваш служител. Много е важно да знаете възможностите на всички, защото това ще ви помогне да поставяте задачите на правилните хора.

8. Бъдете любознателни – добрият лидер никога не спира да се учи. Трябва да имате жажда за нови знания, идеи и да бъдете нащрек да не изтървете някоя нова печеливша стратегия. Заслушайте се в служителите си, много добри идеи изникват именно от тях.

9. Бъдете контактни – никой не харесва намусен, вечно мрънкащ шеф, който дори не знае името на персонала си. Научете имената на подчинените си и ги поздравявайте лично. Не избягвайте контакт с тях, а точно обратното. Когато имате свободно време го прекарайте с тях, изучавайки техните интереси и възгледи. Това ще ви помогне да си изградите лично мнение за всеки един от служителите си, както и ще ги накарате да се чувстват сигурни във вас.

Вижте още: Най-добрите лидерски качества

10. Не бягайте от проблемите – вие сте лидерът. Вие сте човекът, който трябва да се справя с трудни задачи. Не се отказвайте от тях, а ги приемете като предизвикателство.

След като видяхте нещата, които трябва да прави всеки успешен шеф, сами може да прецените дали сте вечно намусеният шеф, мрънкащ по цял ден, или позитивен, мотивиращ и модел за подражание на работното място.

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването