Усъвършенствайте се всеки ден с няколко лесни трика

С няколко „мозъчни упражнения“ това може и да е възможно.

26.09.2013

При все по-динамичния живот, който водим, новите знания са нещо, което натрупваме всеки ден. Човешкият мозък асимилира всичко, което вижда, чува, докосва и си го записва. Но как да използваме тези „записки“ ефективно, без да се пренатоварваме излишно?

Първо – не всичко, което възприемаме е съществено. Например, чувате случаен разговор на минувачи по улицата или сте се ядосали на нацупената продавачка в магазина – възприемате ги, обработвате получената информация, но не я запомняте за дълго. Защо? Защото не ви е необходима, не носи никаква стойност.

А има ли начин да подбираме качественото съдържание на прихващаните ежедневно сигнали?

С няколко „мозъчни упражнения“ това може и да е възможно.

Усъвършенствайте се всеки ден с три лесни и безобидни трика

Усъвършенствайте се всеки ден

Как да се усъвършенстваме всеки ден

1. Подтискайте вътрешния си глас – този, който в дадена ситуация, като нацупената продавачка в магазина, ви нашепва „направи хаплив коментар за кривата и физиономия“. Да, понякога той може и да ви е добър съветник, но невинаги. Ако успеете да го контролирате, ще отдавате повече внимание на същественото в ситуациите.

2. Говорете със себе си – и с риск да ме помислите за луда, ви съветвам да общувате повече със себе си. Е, не на глас и публично. Но когато сте пред дилема, например не можете да си изберете обувки, на ум си направете малка таблица „за“ и „против“ (едните са по-удобни, другите пък са много красиви и т.н) и ако това не помогне (а в случая описан по-горе, едва ли. Все пак знаем колко трудно е за една жена да си избере обувки), винаги е добро решение да потърсите съвет от човек, на когото разчитате.

3. Бъдете любопитни и отворени към новите знания – съществуват толкова много неща, които не знаем, а могат да ни бъдат от полза. Всекидневното търсене на нещо различно и непознато и научаването му, стимулира мозъчната дейност. В края на деня си правете кратка ревизия „Какво научих днес?“. И ако отговорът не ви задоволява, постарайте се в утрешния ден да постигнете по-добри резултати.

Бъдете отворени към нови знания, търсете ги във всяка една ситуация. Отделяйте само най-важното, не се затормозявайте с ежедневни дребни и незначителни несполуки.

Използвайте капацитета си, за да изградите сами човека, който искате да бъдете!

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.