UX Дизайн: уроци научени от туристическите сайтове

27.12.2015

Какво е нужно на един сайт, за да е успешен? Добър дизайн – ДА; Полезни функционалности – ДА; Красиви графики – ДА! Но дори и най-прекрасната уеб страница с най-много функционалности не би имала никакъв успех, ако потребителите се затрудняват да я използват. Ето защо всяка уеб платформа се нуждае от добър UX дизайн.

Със сигурност сте разглеждали и ползвали туристически сайтове и знаете, че те съдържат доста информация и понякога е трудно да се ориентираш в тях. Но не при всички е така. Ето някои примери за добро прилагане на UX при туристически платформи:

UX Дизайн: уроци научени от туристическите сайтове

1.. Дайте на потребителите място откъдето да започнат

Първо и преди всичко, трябва да дадете на посетителите си място, от където могат да започнат. Това обикновено е началната страница, която получава най-много кликвания. И не само защото това е главният вход на един сайт, но когато потребителите намират уеб адреса от търсачка, резултатът най-вероятно ще ги заведе именно до началната страница. Ето защо трябва да предоставите на този адрес атрактивно съдържание.

Booking.com доказва, че разбира нуждите на своите клиенти добре в това отношение. Просто помислете – какво искате да направите на туристически сайт? Или знаете къде искате да отидете и искате да се запознаете с възможностите, или търсите малко вдъхновение за възможни дестинации. Booking.com предлага и двете опции още на началната си страница – от ляво търсачка по най-логичните критерии, от дясно предложения за вълнуващи дестинации и добри оферти.

UX Дизайн

2.. Използвайте силно въздействащи снимки

Обикновено туристическите сайтове използват платени снимки с прекрасно качество, но дали това е достатъчно, за да впечатлят потребителя? Не винаги и тази стратегия не работи 100% добре. TripAdvisor от своя страна придвижва нещата към друго ниво, като окуражава потребителите да качват и споделят свои снимки. Реалните и непринудени снимки се оказват много по-интересни за посетителите на сайта.

tripadvisor-UX

3.. Използвайте глаголи

Популярната мрежа за споделено настаняване Airbnb използва глаголи навсякъде по своя сайт – Наеми, Добавете вашето място, Открий места, Опознай света,… Глаголите са невероятно ефективни понеже движат потребителите от пасивно към активно състояние.  Положителните преживявания винаги изискват активност от страна на потребителя.

airbnb-UX

4.. Покажете социално одобрение

Когато хората говорят за социално доказателство, те обикновено имат предвид социални медии, като Facebook и джаджи, като Page Plugin. Но началната страница на TripAdvisor предоставя един чудесен пример как други форми на социално доказателство работят. Мненията на потребителите са показани в удобна навигация с 3 таба – Отзиви, Снимки и Форуми. А заглавието на тази секция е “За какво говорят туристите” (“What travellers are talking about”).

tripadvisor-UX2

 

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.