Валентин Димитров – за културизмът, правилното хранене и треноровките във фитнес залата

08.04.2014

Валентин Димитров - диетолог и персонален треньорВалентин Димитров – по образование компютърен инженер, по призвание професионален фитнес треньор и собственик на заведение за здравословно хранене. Успява да съчетава в работата си всички любими занимания, свързани със спорта, който обича – фитнеса. В периода, в който е персонален треньор и диетолог, през строго дисциплинираните му хранителни режими и тренировки са минали хиляди хора. Сам се шегува със себе си, като казва “всеки припада на първата тренировка”.

Валентин Димитров – за културизмът, правилното хранене и тренировките във фитнес залата

1. Здравейте, бихте ли се представили с няколко думи на читателите на списание VIP.

Здравейте. Казвам се Валентин Димитров, на 33 години, от град Варна. По образование съм компютърен инженер, а по професия персонален фитнес треньор и собственик на заведение за здравословно хранене. Общо взето съчетавам нещата, които са най-пряко свързани със спорта, който практикувам и обичам – фитнеса.

2. Персонален треньор и диетолог, състезател по културизъм – различни аспекти от света на спорта. Как и кога се запалихте по тези дейности и как успявате да ги съчетаете?

Винаги съм казвал, че когато човек има желание, нищо не може да го спре. От малък спортувам – занимавал съм се със спортна гимнастика и киокушин карате, а фитнес тренирам от 18 годишен, но само лятото за по няколко месеца. Сериозно започнах точно на 13 януари 2005 година. Причината няма нищо общо със стимула на занимаващите се със спорта за по-добър външен вид и спортни резултати. По това време четох една книга на Джек Лондон, в която той пишеше, че упорития и къртовски труд превръща човек в животно и тогава може да забрави за всичко и всеки. Е, предното лято се бях разделил с моята приятелка и тъй като бях много привързан към нея и не можех да я забравя, реших да направя всичко по силите си. Тогава успоредно с тренировките работех и на строеж, като зидаро-куфражист. Е, в интерес на истината НЕ това ми помогна да я забравя, а моята най-голяма любов – моята спътница в живота Станимира, от която имам вече и прекрасен син!

Валентин Димитров за здравословното хранене

3. Като състезател по културизъм сте постигнали значими резултати на световно ниво. Кой е най-големият Ви успех и какво Ви костваше да го достигнете?

Най-големите ми постижения са 7-ми на световното в Мадрид през 2009 година и 3-то място на балканското първенство през 2008 в Черна гора. Не е кой знае какво, но пък при положение, че тогава работех на 2 места, за да си осигуря средства за подготовка и нямах време за възстановяване и почивка, пак е нещо. Всеки медал има две страни – от една страна правиш, каквото обичаш, обикаляш света, запознаваш се с хора съмишленици, но от друга страна лишаваш близките до теб хора от внимание и време, лишаваш се от социални контакти, работиш като роб… Въпреки всичко, ако мога да изживея живота си отново, бих го изживял точно така!

4. Какво е отношението на българите към фитнеса и здравословното хранене? Лесно ли се поддават клиентите Ви на изготвените режими и спазват ли стриктно указанията Ви?

Лично аз мисля, че нивото на хранителна култура на средностатистическия българин е много ниско. Храним се нездравословно, нередовно, почти винаги късно вечер след работа. Проблем е, че няма кой да обясни и на подрастващите какво е полезно за тях и какво не. Тъпчат се предимно с храни тип Fast Food, газирани напитки… Проблем имат и сериозно трениращите, които искат да постигнат резултати. Все пак плочки не се правят с коремни преси, а с правилно хранене. И най-дебелия човек има перфектна коремна преса, но тя не се вижда от слоя мазнина и подкожна вода. Повечето са прекалено заети през деня и нямат време да се хранят, а камо ли да си готвят. Затова и реших да затворя цикъла, като започна да готвя на всеки според неговите нужди и да им нося храните в пакети за цял ден. Полека лека тази идея се реализира в заведение за здравословно хранене с разнос. Така клиентите ми хем се хранят правилно и целесъобразно, хем имат и трайни резултати.

Валентин Димитров - диетолог и персонален треньор

5. С какво основно се занимавате в момента и какво интересно предстои

В момента си почивам от тежки диети и тренировки, но края на април започвам подготовка за квалификациите за световно първенство по културизъм през септември в София. Ако на тях се класирам първи или втори ще получа правото да представям България на предстоящото световно! На другия въпрос за подкрепата: Бих желал да благодаря на близките ми хора за търпението, на приятелите ми за моралната подкрепа, на моите клиенти за доверието и на моите спонсори – магазини INA SPORT и спортни облекла FLAIR.

6. Може ли да кажете на читатели ни, в няколко изречения, защо е важно да се храним правилно и как да направят първата крачка към един по-здравословен начин на живот?

Не е тайна, че все повече хора в нашето съвремие страдат от затлъстяване.  Основната причина за възникването му е хроничният положителен енергиен баланс, породен от несъответствие между енерго прием и енерго разход.
В съвременното общество по-голямата част от професиите изискват минимална физическа активност, хората са прекалено заети, за да спортуват в свободното си време, а енергийното съдържание на диетата ни непрекъснато расте. Главна причина за това е прекомерната употреба на храни с висока енергийна стойност като мазнини и захари и пониженият прием на плодове, зеленчуци и пълнозърнести продукти.
А резултатите от това водят до много сериозни последствия:

– сърдечно-съдови заболявания (атеросклероза, артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, мозъчен инсулт);

– захарен диабет тип 2;

– злокачествени новообразувания;

– подагра, ставни и дихателни заболявания;

– сексуални проблеми  и други.

В резултат на повечето от тях затлъстяването съкращава живота и води до преждевременна смърт, което ни навежда на мисълта, че затлъстяването е не само естетичен проблем, а най-вече здравословен.

За съжаление хората винаги чакат нещо да стане или случи, за да променят живота или навиците си, а от личен опит знам, че човек при дадени обстоятелства е готов на всичко. Винаги можете да се обърнете към специалист за помощ или съвет и по-добре късно, отколкото никога!

Валентин Димитров - диетолог и персонален треньор

8. Защо е важно здравословното хранене да се комбинира с тренировки?

Тренировката сама по себе си представлява енергоразход. Т.е. ако на един човек 80кг са му необходими приблизително 2000 ккал за поддържане на настоящите си килограми, а той консумира с един балансиран хранителен режим точно толкова – 2000, то тогава енергоразхода ще доведе до калориен дефицит и оттам до намаляване на теглото. Вече според конкретния индивид и цел нещата са различни и добиват друг вид.

9. Как протича една тренировка в залата с Валентин Димитров?

Освен, че всеки припада на първата тренировка… майтап! Започва винаги с обща загрявка на цялото тяло, при която подготвяме стави и сухожилия за предстоящите натоварвания. Следва кратко кардио занимание за учестяване на пулса и загряване на тялото. След това тренираме отделните мускули, като всеки човек си има различен тренировъчен сплит (разделение на мускулните групи). След тренировката с тежести задължително изпълняваме според конкретната цел поне 20 мин кардио дейност. Ниските енергийни нива и гликоген в тялото след тренировката с тежести подпомагат топенето на мазнини и стремежа за по-добър и изчистен вид.

10. Какво пропуснахме да Ви попитаме?

Най-често задавания въпрос в залата: „Имаш ли си приятелка?“. Друг интересен въпрос : „Кажи някое упражнение за релеф!

11. Пожелайте нещо на нашите читатели.

На всички ваши читатели желая преди всичко здраве, повече успехи във всяка една сфера на живота и верни приятели.

Текст: Йордан Братанов, Виолета Петрова

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.