Варна – Европейска младежка столица 2017

В подкрепа на кандидатурата на морската столица

03.11.2014

„Блестят аркади в приказния град

Чинари се прегръщат с небесата

Сребристи чайки с вятъра трептят,

Варна, родна стряха на моряка..“

Морската столица на България, туристическа топ дестинация, столица на история и култура – това е много повече от населено място, това е Варна. За да запазим и възродим този прекрасен български град, трябва всички да се стараем да допринасяме за развитието му.

Изключително положително влияние върху живота, хората и реномето на града оказват инициативите провеждани в последната година. Варна е кандидат за Европейска младежка столица 2017, както и за Европейска културна столица 2019.

Варна – Европейска младежка столица 2017

Морскaта ни столица вече е финалист за младежка столица и ще се бори за приза с още няколко европейски града. Европейска Младежка Столица е титла, която се присъжда на европейски град за период от една година. Това е инициатива на Европейския Младежки Форум, която стартира през 2009 г. До момента Европейски Младежки Столици са били: Ротердам, Холандия (2009 г.), Торино, Италия (2010 г.), Антверпен, Белгия (2011 г.), Брага, Португалия (2012 г.), Марибор, Словения (2013 г.) и Солун, Гърция (2014 г.). Избрани са и Европейски Младежки Столици за предстоящите две години, съответно Клуж Напока, Румъния (2015 г.) и Ганджа, Азербайджан (2016 г.).

Варна - европейска младежка столица 2017

В областта на политиката за младежта Варна е национално призната, като младежка столица на България. “Най-младият град” в страната е силно ангажиран с всички проблеми и потребности на младите хора. Колкото по-рано осъзнаем, като общество колко важна е ролята на младите хора, толкова по-бързо България ще започне да бележи подем. Силно осезаема е нуждата от „нова кръв“ в страната ни – в политическите, икономическите, правните и други обществени среди. Нека не забравяме, че България е нашата родина и никъде другаде по света няма да се чувстваме така както тук. Но ако искаме да тръгнем нагоре, като страна и нация, не можем да бягаме навън и да чакаме чудото и тук да се случи. Нека всички заедно работим за едно по-добро общество, за един по-добър живот тук и сега, в България.

“С други думи ако има нещо, с което можете да се занимавате и то ви харесва и ви дава добри доходи – не тръгвайте навън.” – Веско Пантелеев.

В подкрепа на развитието на младите хора във Варна е и цялата дейност на Beehive (споделеното работно място на Варна). Всички ентусиасти, стоящи зад организацията работят усилено за разгръщането на потенциала на младежите. Организират се ежеседмично безплатни курсове и обучения, засягащи различни области на интереси. Beehive посвещават всички свои събития до края на месец ноември в подкрепа на кандидатурата на Варна за Европейска младежка столица.

Нека подкрепим и ние морската ни столица в надпреварата, като харесаме facebook страницата им. Да се борим заедно за една по-добра Варна и за една по-добра България!

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP. Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.