Вечният аристократичен английски ретро стил

04.11.2013

Вечният аристократичен английски ретро стил Пъстър и разнообразен е ретро стилът. Напълно различен можем да го видим на модните подиуми, пресъздаден в новите колекции на дизайнерите. Съвременната мода представлява един уникален сам по себе си свят, където живее и ретро стилът, носещ в себе си усещане за минало, настояще, дори и бъдеще. Различни са елементите, характеризиращи този тип стил, създаващи неговия образ. По-долу ще ви разкажем за интересните явления и тенденции при английския ретро стил.

Пъстротата на ретрото не ни позволява да се отпуснем с надеждата, че бихме изглеждали стилни и модерни. Напротив. Правилата дори са станали по-строги. Грозно изглежда смесването на елементи. Така че, за да бъдете напълно подготвени, трябва да познавате различните видове стилове тип ретро.

Английският е едно напълно уникално явление. В модата на съвременната жена той навлезе с много елементи, взаимствани от мъжката мода. Интересно е, че през 20-те години на миналия век в Англия, жените наистина са заемали елементи от мъжкия гардероб. След еманципацията дамите започват да се чувстват по-независими и дори е имало тенденция към авантюризъм, включително гняв.

Вечният аристократичен английски ретро стил Женските модни тенденции на 20-те години на миналия век в английския ретро стил до голяма степен са се ръководили от „мъжките“ и по-скоро консервативни елементи.

Ето защо, ако се опитате да изолирате най-ярките черти на този стил, е необходимо да погледнете очарователните английски джентълмени. Между другото, дамската мода във времето се е въплъщавала в съвсем различен тип стилистика, наричан „Арт-деко“, известен със своите рокли.

При спомените за този стил почти всеки от нас може да си припомни някои от най – стереотипните черти, присъщи за него. Елегантност, простота, консерватизъм, самоконтрол, взискателност и минимално количество декоративни елементи – по този начин може най-просто да се опише английският ретро стил.

Строги и елегантни са били ретро роклите на 20-те години, изработени от английско каре или не толкова впечатляващи рисунки върху туид. Впоследствие е създаден и дамският костюм, изработен от туид, жарсе и кашмир – върхов момент в еволюцията на модата. В повечето случаи съставен от три части. Носи със себе си удобство и практичност, придавайки строгост и елегантност на силуета.

Вечният аристократичен английски ретро стил

Принципите на мъжката мода са се разпростирали, както казахме и върху женските дрехи: строга права пола, дамска блуза, наподобяваща мъжка. Дамските панталони в английския ретро стил са копирали мъжките. Те са прави, а в някои случаи по-къси.

На английския ретро стил принадлежи идеята за правото, дълго до коляното палто, с яка, без ръкави и V-образно деколте, както и  якето с широка яка и класическа закопчалка.

Шапката клош, изработена от френска шапкарка, но напълно смесена с автентичната британска мода на века, както и кепето са  запазили своето място и до наши дни.

Съответстващи на този стил са класическите ботуши и оксфордите.

Трябва да припомним, че английският ретро стил от 10-20г на миналия век се различава от класическия английски такъв, макар че като цяло имат много общи елементи.

Гост автор: Илиев

Етикети:

За автора

Иван Караиванов

Привет приятели! Аз съм Иван, създател на списание VIP. Започнахме на майтап, а сега проектът е повече от сериозен. Всички от VIP семейството се стремим в едно, единствено нещо: да даваме най-добрите статии за бизнес съвети, маркетинг, IT съвети, лично развитие и психология. Да не забравяме, че не може и без да се забавляваме и сме Ви приготвили интригуващи и забавни статии в областите на модата, спорта, киното и музиката. Стремим се да накараме хората да прогресират и никога да не спират да се самоусъвършенстват. Това е ключовият фактор към успеха. Също така е важно да кажа, че всеки може да се включи в тази инициатива, стига да има желание към прогрес. Не забравяйте, че сте на един клик разстояние от самоусъвършенстването