Какви видове вируси познавате?

Под какви заплахи е поставен компютъра ни?

01.07.2013

Живеем в технологична ера. Информацията за всички нас се превърна в безценен актив – работим с нея, живеем с нея, пазим всичко на няколко устройства, някои от които се побират в джоба ни. А дали наистина я „пазим“. Знаем за вирусите, говорим за тях – програмите, които заразяват нашите „технологични крайници“ и открадват информацията, нанасят ни морални и материални щети.

Вирусите са зловредни програми, написани и разпространявани с цел кражба на информация. Щетите, които нанасят могат да бъдат различни – от изтриване на файлове с данни, до кражба на реални пари от банковите ни сметки.

Видове вируси, които са познати на обществото

Boot вируси – записват се в област от твърдия диск или на други носители, които при стартиране на операционната система се прочитат и компютърът стартира не под контрола на операционната система, а под този на вируса.

Файлови вируси – инсталират се във вашия компютър, най-често от интернет, и при тяхното отваряне се заразяват и много други файлове в паметта.

Макро вируси – разпространяват се чрез електронна поща. Те намират пропуски в сигурността на програмата за четене, която използвате и същевременно, освен вас, заразяват и всички абонати в адресната ви книга. Този вирус, обаче, не може да ви зарази, ако използвате уеб-базираните е-мейл платформи.

Макросите – тези вируси са малки програми, които заразяват в офис пакета. Първата им жертва са файловете Normal.dot (Word) и Nolmal.xlt (Excel), след което всички нови или стартирани файлове, също са заразени. Макросите предизвикват стилистични и правописни грешки, променят информацията, която е написана. Заразяването става при стартиране на операционната система от заразени документи или от файлове, тип .exe.

Вижте още: Пароли, които никога не трябва да използвате

Червеи – самовъзпроизвеждаща се компютърна програма, която се разпространява без знанието и съгласието на потребителя. Мрежовият червей разпраща свои копия до всички участници в мрежата, където има заразен компютър. И-мейл червеят изпраща до всички в адресната книга на потребителя и т.н. Разпространението на вируса продължава до запълване на дисковото пространство. Тези вируси невинаги причиняват щети.

Логическа бомба – разпространява се като легитимен софтуер, но „гърми“ в точно определен момент. Може да доведе до изтриване на данни, забавяне на работата или дори спиране на работата на компютъра.

Троянски кон – програми, скриващи истинската си същност, докато не бъдат активирани. В повечето случаи са маскирани като полезни, от сорта на readme.exe или пробни версии на програми. Те нямат репродуктивни функции като другите вируси. Троянските коне са много опасни, защото никога не знаем как ще бъдат маскирани. Може троянски кон да бъде Log In форма за актуализация на данни по банков профил, например. Представете си какво става тогава – хакерът получава всички данни и достъп до вашите пари.

Спам – всички го разглеждаме като досаден и дразнещ, но нищо повече. Той, обаче, може да бъде проводник за други видове атаки.

Видове вируси

Видовете вируси, които застрашават компютъра ни

Шпионски софтуер – той следи поведението на потребителя, основно в мрежата и изпраща данни към неговия автор. Те могат да бъдат използвани с различни цели, които включват и легитимни маркетинг кампании.

Шпионски програми – този вид вируси следи потребителското поведение в интернет и изпраща на съответния компютър целенасочени реклами и съобщения, но има и по-лоша част – прихващат се клавишни комбинации, които могат да отведат хакера до вашите пароли.

Вижте още: Терористи в Zamunda.net

Това са някои от най-често срещаните вируси. Първата стъпка винаги е „опознай врага“. Следващата ни статия ще бъде за това как можем да се защитим от зловреден софтуер.

Гост автор: Анелия Мъглева

Етикети:

За автора

Списание VIP