Виктория Бекъм – предприемач на годината във Великобритания

Предприемачеството не е само бизнес, а и рискове

03.11.2014

Бившата Спайс Гърлс, уважаваната госпожа Бекъм, бе обявена за предприемач на годината в Англия от британското списание Management Today. Изборът е оспорен, като субективен и неправилен. Някои твърдят, че признанието е само ПР трик, докато други подкрепят признанието на спайската.

Виктория Бекъм – предприемач на годината във Великобритания за 2014 година

Сътрудник на Forbes отбелязва: „Откакто отвори бутика си в Mayfair (централен Лондон), преди пет години, Бекъм утроява оборота. След като започва само с трима души персонал, сега тя управлява повече от 100. 2.9 % ръст в оборота и 3.2% ръст в заетостта, са трудни за постигане.” За тези числа госпожа Бекъм определено заслужава адмирации.

И макар цифрите и постиженията сами по себе си да доказват достоверността на избора на списание Management Today, признанието е оспорвано поради други причини. Според inc.com госпожа Бекъм не се вписва в смисъла на думата предприемач. Това е така, защото предприемачеството не е просто разбирането от бизнес или да си знаменитост, или богатството, или дори финансовия успех. Госпожа Бекъм притежава всичко това. Става дума за риска необходим за постигането на тези цели.

Виктория Бекъм – предприемач на годината във Великобритания

Виктория Бекъм – предприемач на годината

Повечето големи имена, хората, които са станали светила в областта си, са поели не малки рискове за да достигнат до върховете на успеха. Така например с помощта на $ 20,000 заем от втория си баща и $ 5000 спестени от армията, Сам Уолтън закупил първия си магазин в Арканзас през 1945 г.. Тази първа рискована инвестиция се превръща в гиганта Walmart, който днес е смятан за една от най-проспериращите вериги магазини в САЩ.

Веднъж директорът на Ричард Брансън му казва, че или ще иде в затвора, или ще стане милионер. Като в този период, от абсолютната нула, Брансън започва да гради предприемаческа личност и бизнес в едно мазе на църква.

Това са само няколко примера за истински предприемачи, такива които са поели риска да тръгнат по пътя към успеха. Нищо против успеха на Виктория Бекъм, но по времето, когато започва бизнеса си, вече добре си е “постлала стабилни финансови одеяла”. Тя може да си позволи да наеме най-добрите консултанти и маркетинг специалисти. Освен това много брандове искат да се обвържат с нея, за да вземат част от “Бекъм славата”.

Разбира се това не означава, че подценяваме упорития труд, който спайската влага, напротив. Тя определено заслужава големи адмирации, за това че не се е отказала да търси себе си, да бъде самостоятелна, а не просто футболна съпруга. Госпожа Бекъм е една отлична бизнес дама, но не и предприемач (в чистия смисъл на думата).

Не се оставяйте живота просто да Ви носи по течението. Плувайте смело, дори и срещу вълните, най-вече срещу тях. Не измервайте рисковете и притесненията си, измерете потенциала и желанието си – това е гаранция за успех!

Етикети:

За автора

Виолета Петрова

Здравейте. Аз съм Виолета Петрова, съосновател на Списание VIP.
Основните теми, по които пиша в списанието са в областта на личностното развитие, бизнеса и материали за интересни новини, на които попадам. За мен списанието не е работа. То е хоби, любов, семейство. Най-важното е да сме винаги иновативни, позитивни и упорити.